G. Nausėda Davose: karo baigtis lems Europos ateitį, todėl mūsų bendra pareiga – remti Ukrainą visomis priemonėmis
Pasaulyje 17 01 2023 283 peržiūros

G. Nausėda Davose: karo baigtis lems Europos ateitį, todėl mūsų bendra pareiga – remti Ukrainą visomis priemonėmis

Antradienį dalyvaudamas Davoso pasaulio ekonomikos forume, prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė Europos šalis didinti lėšas, skiriamas saugumui stiprinti, sparčiau plėtoti gynybos pramonę ir mažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių. Be kita ko, šalies vadovas pabrėžė ir NATO svarbą visai Europai, rašoma prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

„Jau beveik metus vykstantis Rusijos karas prieš Ukrainą pakeitė visą pasaulį, sukeldamas grėsmių tarptautinei taisyklėmis grįstai tvarkai, maisto, energetiniam saugumui ir pasaulio prekybai. Šio karo baigtis lems Europos ateitį, todėl mūsų bendra pareiga yra remti Ukrainą visomis priemonėmis – pirmiausia karinėmis, taip pat politinėmis, ekonominėmis, finansinėmis, humanitarinėmis. Pagalba Ukrainai privalo būti tvari, ilgalaikė ir glaudžiai koordinuojama tarp ES ir NATO“, – viešoje diskusijoje „Ginant Europą“ sakė Lietuvos prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad nors pastaraisiais metais Europos valstybės nuolat didino gynybos finansavimą, šiandieninė saugumo situacija reikalauja tą daryti dar greičiau.

„Rusijos karas Ukrainoje parodė ne tik stipriąsias Europos vietas, bet ir tas sritis, kurioms reikia visų europiečių skubaus ir sutelkto dėmesio. Privalome stiprinti ir sparčiau plėtoti savo gynybos pramonę, kad užpildytume atsivėrusias spragas. Rusijos grėsmė niekur neišnyks, nepaisant, kokiomis sąlygomis ir kada baigsis karas“, – sakė G. Nausėda.

Jis taip pat akcentavo, kad 2023 m. liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime tikimasi pasiekti sąjungininkų susitarimą dėl įsipareigojimo didinti gynybai skiriamas lėšas.

„Europos valstybės privalo laikytis pažadų didinti investicijas į gynybą ir modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas. To reikalauja mūsų strateginė realybė. 2 procentai turėtų būti gynybos finansavimo „grindys“, o ne „lubos“, – teigė prezidentas, priminęs, kad Lietuva 2023 m. gynybos biudžetą padidino iki 2,5 proc. BVP.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Kalbėdamas apie Europos saugumą Lietuvos vadovas pabrėžė, kad jo kertiniu akmeniu yra ir išliks transatlantinis gynybos aljansas – NATO.

Lietuvos vadovas taip pat pažymėjo, kad Europos saugumas nėra ir negali būti matuojamas tik ginklais ir karine galia.

„Europos sėkmė bus matuojama veiksmais, kurių valstybės imsis nutraukdamos savo priklausomybę nuo Rusijos, ypač nuo jos energetikos išteklių. Sėkmė bus matuojama žingsniais, kurių imsimės atstatydami Ukrainą, plėsdami sankcijas Rusijai, reikalaudami atsakomybės už karo nusikaltimus“, – Davoso pasaulio ekonomikos forume sakė G. Nausėda.


ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта