G. Nausėda: Europos lyderiai pritarė dujų kainų luboms – tai Lietuvos ir visos Europos pergalė
Lietuva ir Baltijos šalys 21 10 2022 657 peržiūros

G. Nausėda: Europos lyderiai pritarė dujų kainų luboms – tai Lietuvos ir visos Europos pergalė

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje dalyvavęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad jame Europos šalių vadovai pasiekė Lietuvai palankių sprendimų, esą pavyko sutarti dėl viršutinės dujų kainos ribos įvedimo.

Anot jo, Europos Sąjungos (ES) lyderiai pavedė Europos Komisijai (EK) parengti konkretų priemonės įgyvendinimo modelį.

„Pagrindinis Lietuvos tikslas buvo pasiekti sutarimą dėl būtinybės įvesti lubas dujų kainoms. Europos lyderiai pritarė šiai idėjai. Dabar EK turės kaip galima greičiau parengti detalesnį planą, kaip ši priemonė bus įgyvendinta“, – penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė G. Nausėda.

„Susitarimą pavadinčiau Lietuvos ir visos Europos pergale. Tai svarbus žingsnis link energijos kainų mažinimo. Galiausiai, dar kartą pademonstruotas ES gebėjimas išlikti vieningais ir priimti būtinus sprendimus. Tai yra didžiulė mūsų stiprybė“, – teigė jis.

Pasak šalies vadovo, EVT posėdyje taip pat pavyko sutarti dėl naujausių EK pasiūlymų energijos kainoms sušvelninti. Komisija dar antradienį pasiūlė sukurti dujų dalijimosi mechanizmą ir prekybos platformą, kurioje bent 15 proc. savo dujų pajėgumų ES šalys pirktų bendrai.

Dar Komisija siūlo iki kitų metų kovo parengti naują suskystintųjų gamtinių dujų kainų biržoje indeksą, siekiant sušvelninti Nyderlandų TTF biržos indekso įtaką ir sumažinti ES perkamų dujų kainas. Argumentuojama, kad TTF kaina neatspindi SGD kainos, kurių į ES pradėta tiekti gerokai daugiau nei anksčiau.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Taip pat siūloma taikyti „dinamines“ kainų lubas TTF biržoje perkamoms dujoms.

Dar rugsėjį Lietuva ir kitos 14 Bendrijos valstybių bendru laišku EK paprašė, kad šios kainų lubos galiotų visoms didmeniniais sandoriais perkamoms dujoms. Kiek mažesnė dalis šalių palaiko tokius apribojimus elektros gamybai naudojamoms dujoms.

Tam nepritarimą yra išreiškusios Vokietija, Nyderlandai, Skandinavijos valstybės.

Po EVT, dėl EK pasiūlymų įgyvendinimo tarsis ES už energetiką atsakingi ministrai, kitą savaitę rengiamoje ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje. Joje dalyvaus Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта