G. Nausėda: jei nebus aktyvios anticiklinės politikos, mes leisimės laisvojo kritimo režimu
Lietuva ir Baltijos šalys 12 09 2022 366 peržiūros

G. Nausėda: jei nebus aktyvios anticiklinės politikos, mes leisimės laisvojo kritimo režimu

Sprendžiant ekonominio sunkmečio problemas nederėtų vadovautis ta patirtimi, kurios buvo laikytasi įveikiant 2009 m. finansų krizę, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, krizių metu valdžia turi vykdyti aktyvią anticiklinę politiką, nes kitu atveju, akcentuoja prezidentas, gresia „laisvojo kritimo režimas“.

„Aš noriu pakartoti tą pavyzdį, kuris leidžia mums teigti apie krizių valdymą prieš 12-13 metų bei 2020 metais, kada kilo pirmoji pandemijos banga. Tai buvo visiškai skirtingas valdžios veiklos algoritmas. Ir mes matome rezultatus. Mes matėme 2009 m. Lietuvoje smukusį BVP – labiausiai visoje Europos Sąjungoje, o 2020 metais mes matome mažiausiai visoje ES smukusį Lietuvos BVP. Skirtumas buvo tas, kad pirmuoju atveju mes mechaniškai taupėme... Žinoma, tada ir galimybės buvo kur kas labiau ribotos. Mes didinome mokesčius, karpėme išlaidas ir galiausiai bendrame rezultate turėjome didesnę valstybės skolą ir didžiulį nedarbą, milžinišką emigraciją, nuo kurios neatsitokėjome net ir praėjus keliems metams. O 2020 metais mes turėjome pakankamai gerai valdomą situaciją ir neturėjome didesnių makroekonominių nuostolių“, – žurnalistams Klaipėdoje pirmadienį teigė G. Nausėda.

„Įvertinę štai šią patirtį mes galėtume padaryti teisingas išvadas ir suprasti vieną dalyką – jei nebus aktyvios anticiklinės politikos, mes leisimės laisvojo kritimo režimu ir, galimas dalykas, kad tos prognozės, kurios menkai buvo pakoreguotos, kad jas teks koreguoti dar kartą į mažąją pusę“, – pridūrė prezidentas.

Pirmadienį Finansų ministerija paskelbė Lietuvos ekonominės raidos scenarijus. Prognozėse numatoma, kad vidutinė metinė infliacija 2022 m. sudarys 17,8 proc., t.y. 2 proc. punktais daugiau nei projektuota birželio mėnesį, o 2023 m. infliacijos tempas sulėtės iki 6 proc. Laikantis prielaidos, kad energijos žaliavų kainos išliks stabilios, infliacijos tempas turėtų priartėti prie 2 proc.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Taip pat, spėjama, kad nepaisant lėtesnio augimo antroje metų pusėje, šiemet ūkio plėtra sieks 1,6 proc., o 2023 m. numatomas 1,4 proc. augimas, skelbiama Finansų ministerijos atnaujintame ekonominės raidos scenarijuje 2022–2025 metams.


ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта