G. Nausėda: Prezidentūros durys atsivers tolimesniems aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimams
Lietuva ir Baltijos šalys 29 11 2019 516 peržiūros

G. Nausėda: Prezidentūros durys atsivers tolimesniems aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimams

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad kartu su Latvijos ir Estijos vadovais pasirašomas bendras dokumentas, kuriame išdėstytas pasiryžimas siekti klimatui neutralios ekonomikos.

„Kartu su kitomis ES šalimis Lietuva siekia imtis lyderystės globaliu mastu klimato kaitos politikos srityje. (...) Iki 2050 metų turime neutralizuoti išmetamų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų poveikį ekonomikai. Tam prireiks gerai apgalvotos, socialiai teisingos ir efektyvios ūkio pertvarkos, orientuotos į tvarų augimą. Turėdami tai galvoje, kartu su Latvijos ir Estijos vadovais pasirašome bendrą dokumentą, kuris bus skirtas Europos Vadovų Tarybai. Mes aiškiai išdėstėme pasiryžę siekti klimatui neutralios ekonomikos, tačiau taip pat atkreipiame dėmesį, kad toks pokytis reikalauja ir tvaraus finansavimo“, – „Klimato savaitės" konferencijos metu sakė prezidentas.

Pasak jo, negalima leisti, kad prisitaikymas prie klimato kaitos ir jos mažinimo vyktų Lietuvos gerovės sąskaita.

„Investuodami į švaresnę ir sveikesnę aplinką kartu turime išsaugoti ir didinti Lietuvos konkurencingumą. Tik tai leis ilguoju laikotarpiu užtikrinti mūsų šalies klestėjimą“, – tikino G. Nausėda.

Prezidento teigimu, pirmiausia pavyzdį turi rodyti valdžios institucijos, todėl asmeniškai pats G. Nausėda skatins ieškoti sutarimo dėl žalesnės Lietuvos.

„Prieš priimdamos sprendimus, jos turi įvertinti galimą poveikį aplinkai. Tam šiuo metu, mano požiūriu, skiriama akivaizdžiai per mažai dėmesio. Todėl inicijuosiu teisėkūros pagrindų įstatymo pataisas, numatančias privalomą iniciatyvų poveikio vertinimą aplinkos, įskaitant ir klimato kaitą, atžvilgiu. Maža to, jau netrukus Prezidentūros durys atsivers tolimesniems aplinkosaugos ir klimato kaitos klausimams. Aš asmeniškai skatinsiu ieškoti sutarimo, ką galime ir ką privalome padaryti dėl žalesnės ir švaresnės Lietuvos“, – teigė prezidentas.

Kaip ELTA jau rašė, europarlamentarai ketvirtadienį nubalsavo Europoje skelbti „ypatingąją klimato ir aplinkosaugos padėtį“.

ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта