G. Skaistė: NT mokestis yra esminis diskusijų su EK klausimas dėl „Naujos kartos Lietuva“ plano subsidijų
Lietuva ir Baltijos šalys 08 12 2022 263 peržiūros

G. Skaistė: NT mokestis yra esminis diskusijų su EK klausimas dėl „Naujos kartos Lietuva“ plano subsidijų

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad Nekilnojamojo turto (NT) mokestį reikėjo atnaujinti, kad Europos Komisijai (EK) būtų pateiktas prašymas „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) plano subsidijoms gauti.

Ši mokestis, anot jos, yra „esminis“ diskusijose dėl europinio finansavimo.

„NT mokestis, ar jo modelio keitimas, iš principo, yra susijęs ir su NKL plano finansavimu. Tai reiškia, kad teikdami mokėjimo prašymą turėjome parodyti, kokie darbai šitoje srityje buvo atlikti. Todėl šie sprendimai yra kiek spartesni, nei kitose srityse“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė G. Skaistė.

Lietuva ketvirtadienį pateikė EK pirmąjį NKL plano mokėjimo prašymą. Planuojama, kad gavus pozityvų EK vertinimą, šalis gaus 565 mln. eurų subsidiją. Pasak ministrės, su pirmuoju prašymu ministerijai reikėjo pateikti 33 įgyvendintas reformas.

„Pinigai skiriami už reformas – jei reforma nėra priimta, atitinkamai finansavimas nėra skiriamas“, – teigė G. Skaistė.

Ministrės teigimu, derybos su Komisija dėl NKL plano lėšų labiausiai vyksta būtent dėl NT mokesčio modelio, kurį Finansų ministerija jau pateikė Vyriausybei.

„Diskusinis klausimas likęs dėl NT mokesčio. Turėjome susitikimą Briuselyje ir su komisaru Gentiloni kuris atsakingas už ekonominę sritį, ir aptarėme mūsų pirmojo klausimo įgyvendinimą. Tai, turbūt, esminis diskusijų klausimas“, – pažymėjo G. Skaistė.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Šiuo metu ministerija Vyriausybei yra pateikusi atnaujintą, labiau socialiai orientuotą NT mokesčio modelį. Tikimės, kad kažkaip Vyriausybė tą klausimą apsvarstys“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Finansų ministerija praeitą savaitę pateikė patikslinti įstatymo pakeitimus dėl tradicinio gyventojų NT mokesčio modelio įvedimo, kuriuo siūloma apmokestinti atskirus NT objektus, o ne bendrą jų verčių sumą.

Po patikslinimo teikiamame įstatymo projekte numatyta, kad žmogus už gyvenamąjį būstą, kuriame deklaruota jo gyvenamoji vieta ir kurio vertė neviršija tos konkrečios savivaldybės NT vidurinės vertės (medianos) – mokesčio nemokėtų (ankstesniame siūlyme buvo numatytas 0,03 proc. tarifas). Tokiu būdu, pusė šalies gyvenamųjų būstų, kuriuose deklaruota gyvenamoji vieta, būtų neapmokestinama.

Pagal atnaujinto projekto nuostatas, mokestis būtų skaičiuojamas tik nuo vieną medianą viršijančios būsto vertės. Jeigu būsto vertė siektų nuo vienos iki dviejų medianų mokestinis tarifas būtų 0,06 proc. Vertei viršijančiai dvi medianas būtų taikomas 0,1 proc. tarifas.

Siūloma, jog priėmus įstatymų pakeitimus Seime, pirmosios NT mokesčio deklaracijos pagal pakeistą modelį gyventojus pasiektų 2026 metais.


ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта