Gauta per 100 prašymų pasinaudoti GPM lengvata, daugiausia - dėl išlaidų remontui
Lietuva ir Baltijos šalys 26 02 2019 1372 peržiūros

Gauta per 100 prašymų pasinaudoti GPM lengvata, daugiausia - dėl išlaidų remontui

Nuo metų pradžios jau pateikti 109 gyventojų pranešimai apie išlaidas, už kurias galima pasinaudoti gyventojo pajamų mokesčio (GPM) lengvata. 80 proc. iš jų sudaro pranešimai apie išlaidas lengvųjų automobilių remontui, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Inspekcija praneša, kad gyventojų patogumui yra sukurta mokomoji vaizdinė medžiaga, kuri padės pildyti gyventojo pranešimą apie išlaidas, norint pasinaudoti GPM lengvata ir susigrąžinti dalį išlaidų, sumokėtų už būsto ar automobilio remonto, auklės paslaugas. 

„Mokesčių inspekcija jau gauna gyventojų, norinčių pasinaudoti naujomis GPM lengvatomis, pranešimus. Kad būtų išvengta klaidų juos pildant, parengėme mokomąją vaizdo medžiagą - vedlius, kurie parodo ir pataria, kur kokius duomenis įrašyti pagal atskiras išlaidų rūšis, kaip ir kokius papildomus skenuotus ar fotografuotus dokumentus reikia pridėti, kokie privalomi šių dokumentų rekvizitai“, - pranešime cituojama VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Mokomąją vaizdo medžiagą galima rasti VMI interneto svetainėje, EDS autorizuotoje skiltyje bei Youtube.com VMI vaizdo kanale. VMI interneto svetainėje publikuojama informacija apie dokumentus, kuriais būtina pagrįsti teisę į GPM lengvatą. 

VMI primena, kad nepakanka tik mokėjimą patvirtinančių dokumentų, visada būtina pridėti sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą. Netinka ir tokie dokumentai, kaip atliktų darbų perdavimo-priėmimo aktas ar išankstinė sąskaita-sąmata. Sąskaitose ar prekių ar paslaugų pirkimo-pardavimo kvituose turi būti įrašyti paslaugas gavusio asmens duomenys, dokumentai turi būti pasirašyti. 

Pildant pranešimą svarbu ir tinkamai nurodyti patirtas išlaidas. Pavyzdžiui, išlaidos už automobilių tepalų bei filtrų keitimą ar plovimą, detales nėra priskiriamos lengvojo automobilio remonto paslaugai, išlaidos už statybines medžiagas - pastatų remonto paslaugai, išlaidos už papildomą vaikų ugdymą - auklių paslaugai. Šioms išlaidoms mokesčio lengvata nėra taikoma, todėl pildant pranešimą jas iš bendros sumos reikia atimti.

Kaip skelbia VMI, nuo šių metų įtvirtinus naujas GPM lengvatas atsirado galimybė susigrąžinti pajamų mokestį už pastatų apdailos ir bet kokio remonto darbus (išskyrus daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimą), lengvųjų automobilių remonto paslaugas bei nepilnamečių vaikų (įvaikių, globotinių) iki 18 metų priežiūros paslaugas. 

Didžiausia išlaidų suma, nuo kurios galės būti susigrąžinta dalis GPM už šias paslaugas, yra 2 tūkst. eurų; didžiausia suma, kurią galės susigrąžinti vienas asmuo, yra 400 eurų, jei jo pajamos buvo apmokestintos 20 proc. GPM tarifu. Bendra išlaidų suma, įskaitant įmokas už studijas, gyvybės draudimo įmokas, kuriomis gali būti mažinamos apmokestinamosios pajamos, negalės viršyti 25 proc. gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų.

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта