Greta Saulės esanti žvaigždė – senesnė už Visatą: klysta technika ar teorijos?
Kultūros ir sporto renginiai 07 10 2013 886 peržiūros

Greta Saulės esanti žvaigždė – senesnė už Visatą: klysta technika ar teorijos?

Šios nuotraukos centre – visai netoli Saulės sistemos esanti žvaigždė, kurios darbinis pavadinimas HD 140283.:::

Pasirodo, tai yra viena iš netikėčiausių astronomijos mįslių. Mat tai žvaigždei, kaip manoma, turėtų būti 14,5 mlrd. metų (su 0,8 mlrd. metų paklaida).

O mūsų visatai – tik 13,8 mlrd. metų. HD 140283 jau anksčiau yra aprašyta kaip seniausia žinoma žvaigždė, kuriai turėtų būti 13,2 mlrd. metų. Žvaigždė yra labai netoli Saulės sistemos – vos už 190 šviesmečių.

Tačiau naujausi kosminio teleskopo „Hubble“ duomenys byloja, kad neretai Matūzalio žvaigžde vadinamam šviesuliui – 14,46 ± 0,8 mlrd. metų. Tiesa, sutarta manyti, kad dėl paklaidos toks žvaigždės amžius vis dėlto neviršija visatos amžiaus, kuris, kosminės Planko observatorijos duomenimis, siekia 13,798 ± 0,037 mlrd. metų.

Ko gero, žvaigždė susiformavo išsyk po Didžiojo sprogimo. HD 140283 yra itin nedaug metalo savo sudėtyje turinti ne pagrindinės sekos submilžinė. Ją pro galingo teleskopo objektyvą galima susirasti Svarstyklių žvaigždyne. Jos ryškis siekia +7,223. Ilgus metus astronomams ši žvaigždė buvo žinoma kaip itin greitai aplink savo ašį besisukantis šviesulys.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Ankstyvoji spektroskopinė šio dangaus kūno analizė, kurią atliko astronomai Chamberlainas ir Alleris parodė, kad jos sudėtyje metalo yra kur kas mažiau nei Saulėje. Modernios spektroskopinės analizės duomenys byloja, kad geležies Matūzalyje yra 250 kartų mažiau nei Saulėje.

Tai yra viena artimiausių vadinamosios II-osios populiacijos (mažai metalo turinčios žvaigždės) žvaigždžių. I-osios populiacijos žvaigždės metalų turi daug, o štai III-iosios populiacijos žvaigždės metalų neturi išvis. Pastaroji populiacija yra hipotetiškai išnykusių žvaigždžių populiacija.

delfi.lt

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта