Iš V. Pranckiečio - sveikinimai Šiaurės Makedonijos parlamento pirmininkui
Lietuva ir Baltijos šalys 14 03 2019 773 peržiūros

Iš V. Pranckiečio - sveikinimai Šiaurės Makedonijos parlamento pirmininkui

Vilnius, kovo 14 d. (ELTA) Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pasveikino Lietuvoje viešintį Šiaurės Makedonijos Respublikos Asamblėjos pirmininką Talatą Xhaferi, Lietuvos Seimui ratifikavus šios šalies prisijungimo prie NATO protokolą.

„Pirmiausiai noriu pasveikinti Šiaurės Makedonijos Respublikos Asamblėjos pirmininką, nes ką tik Lietuvos Respublikos Seime buvo pritarta šios šalies stojimo į NATO protokolo ratifikavimui. Lietuva yra 8-oji NATO valstybė narė, ratifikavusi šį stojimo protokolą. Prisijungimo prie Aljanso sutartį anksčiau jau patvirtino Graikija, Bulgarija, Slovėnija, Albanija, Kroatija ir Juodkalnija, vakar - Rumunija“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V. Pranckietis. 

Seimo vadovas taip pat pasveikino Šiaurės Makedonijos Respubliką įgyvendinus Prespos susitarimą su Graikija. 

„Tai - istorinis pasiekimas ne tik abiem šalims, bet ir visai Europai, puikus susitaikymo ir gerų kaimyninių santykių pavyzdys Vakarų Balkanų regionui. Šiaurės Makedonija sparčiai žengia keliu į narystę NATO, tapimą 30-ąja Aljanso nare. 

Šiaurės Makedonijos parlamentas ir vyriausybė parodė tvirtą pasiryžimą bei įsipareigojimą savo šalies ateičiai ir visiems jos piliečiams“, - sakė V. Pranckietis. 

Prespos susitarimas atveria kelią tolesnei šalies euroatlantinei integracijai. 

Šiaurės Makedonija buvo viena iš Vilniaus dešimtuko - šalių, siekiančių narystės NATO - dalyvių. 

„Simboliška, kad Lietuva yra tarp pirmųjų NATO narių, ratifikuojančių šalies stojimo į Aljansą protokolą. Tvirtai tikime, kad sėkmingai bendradarbiausime ir ateityje galėsime kartu sėkmingai spręsti saugumo iššūkius“, - sakė V. Pranckietis. 

Ratifikavimo procedūrą Seimo posėdyje stebėjęs Šiaurės Makedonijos Respublikos Asamblėjos Pirmininkas T. Xhaferi padėkojo Seimui už dokumento ratifikavimą. 

Spaudos konferencijoje jis pakvietė Lietuvos parlamento pirmininką V. Pranckietį apsilankyti Šiaurės Makedonijoje. 

Ketvirtadienį už įstatymą, kuriuo pritarta Šiaurės Makedonijos Respublikos prisijungimo prie NATO protokolo ratifikavimui, balsavo 92 Seimo nariai, balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

2019 metų vasario 6 dieną Briuselyje buvo pasirašytas Šiaurės sutarties protokolas dėl Šiaurės Makedonijos Respublikos prisijungimo, kurį turi ratifikuoti visos Aljanso narės.

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта