Išankstinis balsavimas vyks net penkias dienas
Rinkimai 2019 03 05 2019 1286 peržiūros

Išankstinis balsavimas vyks net penkias dienas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį pristatė gegužę vyksiančių rinkimų ir referendumų naujoves ir vykdomus projektus. Pasak VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės, šiemet didelis dėmesys skiriamas negalią turintiems rinkėjams. Taip pat, skirtingai nei per praėjusius rinkimus, išankstinis balsavimas vyks penkias dienas. 

„Esminė naujovė - tai, ką mes visi pajusime, savivaldybėse išankstinis balsavimas truks penkias dienas. Nuo aštuntos ryto iki aštuntos vakaro, nuo pirmadienio iki penktadienio, visi, kurie negali atvykti rinkimų dieną, galės pasinaudoti išankstinio balsavimo galimybe savivaldybėse“, - teigė VRK pirmininkė. 

Pasak L. Matjošaitytės, dar viena naujovė - tai, kad biuleteniai bus skirtingų spalvų. Pirmojo rinkimo turo metu asmuo gaus skirtingų spalvų tris biuletenius: EP rinkimams, Prezidento rinkimams bei referendumų. 

„Tai padės rinkėjams atskirti, taip pat bus paprasčiau skaičiuoti balsus komisijoms bei bus mažiau painiavos“, - teigė VRK pirmininkė. 

VRK taip pat planuoja kiekvienoje savivaldybėje ir apylinkėje pasiūlyti galimybę rinkėjams, turintiems regėjimo sutrikimų, pasinaudoti didinamuoju stiklu. Jų planuojama turėti po vieną kiekvienoje balsavimo vietoje. Tikimasi, kad tai palengvins rinkėjams galimybes balsuoti. Rinkėjas, norintis pasinaudoti didinamuoju stiklu, turėtų kreiptis dėl jo į rinkimų komisijos narius.

Taip pat VRK rengia ir specialias rinkimų biuletenių įmautes, kurios sudarys silpnaregiams ir regėjimo negalią turintiems rinkėjams galimybes balsuoti be kitų asmenų pagalbos.

Į rinkimų apylinkes atvykusiems rinkėjams su regėjimo negalia rinkimų komisijos nariai pateiks rinkimų biuletenius, kurie bus įdėti į specialias įmautes. Kiekvienoje specialioje įmautėje bus langeliai, kuriose rinkėjas galės pažymėti savo pasirinkimą.

Pasak VRK, visi rinkimų ir referendumų biuleteniai bus įdedami į atskiras įmautes. Prezidento rinkimams skirtoje įmautėje prie kiekvieno langelio, kuriame rinkėjas galės pažymėti savo pasirinkimą, Brailio raštu bus sužymėti kandidatų numeriai. Referendumams dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnio pakeitimo skirtose įmautėse prie langelių, kuriuose rinkėjas galės pažymėti savo pasirinkimą, bus Brailio raštu parašyta „Taip“ ir „Ne“. Rinkėjas turės pasirinkti vieną iš šių galimybių.

Taip pat VRK pirmininkė džiaugiasi, kad užsienyje šiuo metu jau užsiregistravę 49 074 asmenys, prieš penkerius metus jų buvo apie 19 tūkstančių. 

Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė teigė, kad šiemet rinkėjui pasiteisinimų, kodėl negalėjo atvykti balsuoti, nebeliko. D. Jakaitė dar kartą priminė, kad gegužės mėnesį vyksiančiuose rinkimuose ir referendumuose bus galima balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje.

VRK primena, kad rinkėjai, balsuojantys ne savo apylinkėje, turės apie 15 minučių palaukti. Rinkėjui atvykus į ne savo rinkimų apylinkę, rinkimų komisijos nariai VRK informacinės sistemos pagalba susisieks su rinkėjo apylinkės rinkimų komisija. Ji patikrins, ar rinkėjas dar nėra balsavęs. Jei bus gautas patvirtinimas, kad rinkėjas nebalsavo, tokiam rinkėjui bus leista balsuoti.

VRK pirmininkė primena, kad balsuojant su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kuriame yra nuotrauka ir asmens kodas.

Balsavimas namuose vyks penktadienį ir šeštadienį, balsuoti gali asmenys, kurie yra vyresni nei septyniasdešimties metų, dėl ligos nedarbingi žmonės bei negalią turintys piliečiai. Pranešti, kad rinkėjas balsuos namuose, reikia iki gegužės 8 dienos. 

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius teigė, kad didelis dėmesys skatinti balsuoti skirtas jaunimui nuo 18 iki 35 metų. Pasak jo, paradoksas - tai, kad jaunimas yra aktyvus, inovatyvus bei keliauja po visą ES, bet balsuoti eina vangiai. 

Gegužės 12-ąją Lietuvoje vyks Prezidento rinkimai, referendumas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo ir referendumas dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo, o gegužės 26 d. - rinkimai į Europos Parlamentą.

ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта