Išaugęs susidomėjimas ekskursijomis efektyviai prisideda prie visuomenės informavimo
Energetika 24 07 2019 832 peržiūros

Išaugęs susidomėjimas ekskursijomis efektyviai prisideda prie visuomenės informavimo

Susidomėjimas ekskursijomis vidutiniškai išaugo 10 kartų – vien pirmąją birželio savaitę per kelias dienas į ekskursijas informacijos centre ir kontroliuojamoje zonoje užsiregistravo apie 400 žmonių. Atsižvelgiant į išaugusį susidomėjimą IAE vykdo registraciją antram ekskursijų srautui kontroliuojamoje zonoje. Šiandien lankytojai turi galimybę užsiregistruoti į ekskursiją rugsėjui arba vėlesniam laikui.

Ekskursijų kontroliuojamoje IAE teritorijoje metu lankytojai turi unikalią galimybę apsilankyti reaktorių salėje, šiuo metu išmontuojamoje turbinų salėje, bloko valdymo pulto patalpoje. Ekskursijos yra skirtos suinteresuotiems fiziniams ir juridiniams asmenims, besidomintiems Ignalinos atominės elektrinės istorija, veikimo principu, eksploatavimo nutraukimo darbais, finansavimu, kontroliuojančiomis institucijomis, uždarymo procesu, radioaktyviųjų atliekų tvarkymu, radiacinės saugos reikalavimais ir pan.

Pažymėtina, kad nepaisant išaugusio visuomenės susidomėjimo, ekskursijų organizavimo tvarka yra griežtai reglamentuota ir lankantis branduolinės energetikos objekte ekskursantams galioja griežtos taisyklės. Norintys apsilankyti iš anksto kreipiasi į komunikacijos skyrių el. paštu arba telefonu, iš anksto suderina apsilankymo datą ir po patikros gauna leidimus apsilankyti kontroliuojamoje zonoje.

Paprastesnė tvarka yra taikoma norint patekti į ekskursiją įmonės informacijos centre. Jame priimami skirtingo amžiaus, išsilavinimo ir susidomėjimo lygio lankytojai – nuo pradinukų iki senjorų, taip pat čia gali apsilankyti iš anksto nesuplanavę savo ekskursijų lankytojai.

Nuo Ignalinos atominės elektrinės informacinio centro atidarymo 1995 m. ekskursijose sudalyvavo beveik 100 tūkst. lankytojų iš įvairių pasaulio šalių.

Iki š. m. liepos 17 d. IAE apsilankė 1 630 lankytojų. Palyginimui, 2018 metais iš viso IAE aplankė 2 240 lankytojų.

Be Lietuvos gyventojų, IAE aplanko svečiai iš Australijos, Naujosios Zelandijos, Kanados, JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Lenkijos, Italijos, Latvijos, Slovakijos, Rumunijos, Vengrijos ir kitų šalių.

Ekskursijų organizavimas yra efektyvus būdas siekiant plačiajai visuomenei pristatyti pagrindinį IAE tikslą: saugiai ir efektyviai įgyvendinti unikalų projektą – nutraukti atominės elektrinės su RBMK tipo reaktoriais eksploatavimą ir saugiai sutvarkyti radioaktyviąsias atliekas. IAE įgyvendina analogų neturintį projektą ir Lietuva yra pirmoji pasaulyje, kuri po panaudoto branduolinio kuro iškrovimo ruošiasi RBMK tipo reaktorių ir susijusių sistemų išmontavimui. Visuomenės palaikymas ir informavimas apie vykdomus bei planuojamus darbus yra svarbi šio proceso dalis.


www.iae.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта