IAE ir „Nukem" susitarė dėl beveik 200 mln. Lt vertės darbų užbaigimo
Energetika 24 12 2013 664 peržiūros

IAE ir „Nukem" susitarė dėl beveik 200 mln. Lt vertės darbų užbaigimo

Nuo 2010 metų nebeveikianti ir uždaroma Ignalinos atominė elektrinė (IAE) ir milijardinės vertės jos uždarymo projektus įgyvendinanti Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“ po daugiau nei pusmetį trukusių derybų pagaliau susitarė greičiau baigti 6,5 metų vėluojantį 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės projektą, už darbus "Nukem" išmokant papildomai 55 mln. eurų (190 mln. litų).:::

Įmonės trečiadienį pasirašė vieno iš dviejų didžiausių uždarymo projektų - kietųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) - rangos sutarties priedą. Neoficialiomis BNS žiniomis, "Nukem" IAE prašė sumokėti 55 mln. eurų neva jos patirtų nuostolių, įgyvendinant projektą, ir dar 17,9 mln. eurų už galimas rizikas.

Ar susitarta dėl pastarosios sumos, kol kas neskelbiama. BNS kol kas nepavyko susisiekti su IAE vadovu Dariumi Janulevičiumi. Pasirašius sutarties pakeitimą, IAE įgauna esminius projekto valdymo įrankius, sumažina jo neįgyvendinimo rizikas bei išsprendžia tarp įmonės ir rangovo kilusius ginčus, stabdžiusius projekto eigą, pranešė IAE.

"Po ilgai trukusių derybų pasiektas susitarimas taps pagrindu užbaigti Kietųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą per trumpiausią įmanomą laiką", - rašoma "Nukem" pranešime. Išsamiame susitarime numatyti projekto pakeitimai ir darbų terminai. IAE teigia turėsianti galimybę kas mėnesį kontroliuoti darbų eigą ir užtikrinti, kad "Nukem" laiku juos baigtų.

Šalys sutarė įkurti sutarties vykdymo priežiūros institutą, pateikti "Nukem" akcininkės - Rusijos koncerno "Rosatom“- garantiją, kuri būtina, jei rangovė pasitrauktų iš projekto arba nesugebėtų jo įgyvendinti, be to, numatyta pinigų išmokėjimo tvarka bei kaip spręsti pretenzijas dėl nenumatytų rizikų. 55 mln. eurų bus išmokami kas mėnesį, priklausomai nuo to, kaip vyksta darbai. Projektas ir toliau bus finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Be to, sutarties pakeitimu Ignalinos AE ne tik išvengs teisinių ginčų, bet ir Europos Sąjungos lėšų sustabdymo arba jau išmokėtų lėšų pripažinimo netinkamomis, jeigu sutartis būtų nutraukta. Pagal iki šiol galiojusią sutartį, projektas B2/3/4 turėjo būti baigtas 2009 metų lapkritį - gruodžio 1-ąją jis vėlavo 78 mėnesius. 2009 metų pabaigoje "Nukem" pateikus finansines pretenzijas, darbai praktiškai sustojo.

2010 metų pradžioje šalys pradėjo derybas, o 2012 metų kovą pasirašė susitarimo sąlygų sąvadą, tačiau sutarties pakeitimas nebuvo pasirašytas. Dėl jo derybos atnaujintos šių metų pavasarį.

Iki liepos mėnesio "Nukem" už laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektą (B1) buvo sumokėta 433,4 mln. litų, už B/2/3/4 - 232,185 mln. litų, arba atitinkamai 65 proc. ir 55 proc. pirminės projektų vertės.

delfi.lt

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта