IAE pirmame bloke nebeliko branduolinio kuro
Energetika 11 05 2021 816 peržiūros

IAE pirmame bloke nebeliko branduolinio kuro

Gegužės 11 d. iš VĮ Ignalinos atominės elektrinės (IAE) 1-jo bloko į laikinąją saugyklą buvo transportuotas paskutinis konteineris su pažeistu panaudotu branduoliniu kuru.

Pažeisto kuro tvarkymo darbai 1-me bloke prasidėjo 2020 m. rugsėjo mėn., o 2021 m. balandžio viduryje paskutinės 16 pažeisto kuro rinklių buvo sutvarkytos ir pagal numatytą technologiją patalpintos į specialų konteinerį. Tai įvykis, žymintis pasiektą svarbų etapą vykdant panaudoto branduolinio kuro tvarkymo darbus IAE – išvežus šį konteinerį IAE 1-me bloke nebeliko branduolinio kuro.

Pažeistas kuras - tai panaudoto kuro rinklės, kurios veikdamos reaktoriuje buvo deformuotos arba įgavo apvalkalo defektų (plyšių, įtrūkimų ir kt.), dėl kurių buvo galimas tiesioginis kuro granulių kontaktas su vandeniu. Šie defektai atsirado transportuojant ir atliekant technologines operacijas su kuro rinklėmis (ištraukiant iš reaktoriaus, perkeliant iš reaktoriaus salės į baseinų išlaikymo salę ir kt.) arba kuro rinklių saugojimo išlaikymo baseinuose metu. Iš viso pažeistas kuras užims 22 konteinerius iš 190 saugomų laikinojoje saugykloje.

“Pažeisto kuro tvarkymas yra pirmą kartą atliekamas, technologiškai sudėtingesnis ir reikalaujantis daugiau laiko bei resursų procesas, todėl ypač džiugina, kad mūsų personalo profesionaliai ir sklandžiai atliekamas darbas leido sėkmingai užbaigti kuro pervežimą iš 1-jo bloko ir 2 savaitėmis anksčiau pradėti pažeisto kuro tvarkymą 2-me bloke. Tai yra neįkainojama patirtis ir svarbus etapas visame IAE radioaktyviųjų atliekų sutvarkymo procese“, - sakė IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Primename, kad š. m. gegužės 5 d. pervežus specialią pažeisto kuro tvarkymo sistemos įrangą iš 1-jo bloko į 2-jį, buvo sutvarkytos pirmos 2 (iš 189) pažeisto kuro rinklės. Visus pažeisto kuro tvarkymo darbus planuojama užbaigti 2022 m. spalio mėn.

Pažeisto kuro tvarkymo proceso sauga tiek branduolinės, tiek radiacinės saugos, poveikio personalui, gyventojams ir aplinkai atžvilgiu yra užtikrinama tinkamomis priemonėmis.


iae.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта