Interviu su UAB „Visagino būstas“ direktoriumi apie esamą situaciją ir problemas
Visagine 13 12 2018 1351 peržiūros

Interviu su UAB „Visagino būstas“ direktoriumi apie esamą situaciją ir problemas

News.tts.lt redakcija susitiko su UAB Visagino būstas direktoriumi Erlandu Galaguzu pasikalbėti apie esamą padėtį ir problemas, kurios atsirado pastaruoju metu.

Kas išveš šiukšles?

Atrodytų, kad VB direktoriaus pasiūlytas ir Tarybos palaikomas sprendimas - atsisakyti konkurso dėl šiukšlių išvežimo ir sudaryti sutartį tarp savivaldybės ir UAB būstas nutraukė ilgai trūkusį epą dėl šių paslaugų konkursų.

Priminsime, kad rugsėjo pabaigoje Taryba priėmė protokolinį sprendimą: rekomenduoti administracijos direktoriui pasirašyti susitarimą dėl buitinių atliekų surinkimo ir išvežimo su UAB Visagino būstas.

- Pone Galaguzai, kokia yra šiandien padėtis dėl šiukšlių išvežimo sutarties?

- Tai labai įdomus klausimas! Nuo sausio 1 d. Baigiasi senoji buitinių atliekų išvežimo sutartis, o naują sutartį administracija nesudaro.

- Tarybos sprendimas buvo rekomendacinis, todėl administracijos direktorius šiuo atveju gali jį priimti arba ne. Taigi, kas bus toliau?

- Aš net nežinau, kaip administracija ketina išspręsti šį klausimą. Aš žinau vieną, toks nesugebėjimas priimti sprendimų prives iki momento, kai Visagino būstas negalės teikti šios paslaugos.

Neturėdami sutarties šiukšlių išvežimui, negalime investuoti į naują įrangą. Mes turime 6 šiukšlių išvežimo mašinas, 4 iš kvėpuoja iš paskutiniųjų. Ir jei tai tęsis, mes net negalėsime dalyvauti konkurse, nes neturėsime įrangos.

- Jei sutartis su VB baigiasi gruodžio 31 d., tai jau nuo sausio 1 d. negalėsite teikti šios paslaugos?

- Taip, be sutarties, mes neturime teisės to daryti. Prieš naujuosius metus naujo konkurso surengti nespės, ypač todėl, kad jis dar net nėra paskelbtas.

Manome, kad miestas nebus paliktas be šiukšlių išvežimo paslaugų, bet koks bus sprendimas, tikriausiai, išsiaiškinsime šį mėnesį.

Lietuvos bankas įspėjo, kad ji gali atimti iš VB licenciją

Paskutiniame Tarybos posėdyje, lapkričio 29 dieną, merė Dalia Štraupaitė perskaitė Lietuvos banko laišką, kuriame buvo įspėjama, kad Visagino būstas gali prarasti pagrindinio dėl to, kad ši savivaldybės įmonė ilgą laiką dirba be valdybos, kurią skiria VB veiklos stebėtojų taryba.

Šių metų vasarą buvo paskelbtas konkursas valdybos narių rinkimui, kurio sudėtyje turėtų būti 5 asmenys, tačiau tik 3 kandidatai buvo patvirtinti. Buvo būtina surengti naują konkursą, tačiau rugsėjo 2 d. baigėsi stebėtojų tarybos įgaliojimai, ir klausimas dėl UAB Visagino būstas valdybos rinkimų, liko neišspręstas.

- Pone Galaguzai, jei Lietuvos bankas atims iš Visagino būstas licenciją, kokios pasekmės gali laukti bendrovės ir visaginiečių?

- Mes negalėsime teikti tam tikrų finansinių paslaugų juridiniams asmenims. Pavyzdžiui, savivaldybei mes renkame mokėjimus už, priklausančių jai, nuomojamus butus. Be to, mes negalėsime rinkti mokėjimų uždarajai akcinei bendrovei Schidler liftas ir atlikti eilę kitų paslaugų.

- Kaip tai paveiks Visagino gyventojus?

- Mokėti už liftą teks tiesiogiai UAB Schidler liftas, ir nežinia, kokį mokestį jie paims už lėšų surinkimą.

- Kiti mokėjimai, taip pat jūsų specialistų iškvietimo į namus paslaugos apmokėjimas, išliks nepakitę?

- Taip, visa tai išliks.

Prisiminkite, kad valdybos nebuvimas neleidžia UAB Visagino būstas priimti sprendimus dėl stambių pirkimų. Šiuo metu savivaldybės administracija imasi priemonių esamai situacijai ištaisyti: stebėtojų taryba buvo panaikinta, o dabar valdyba gali būti patvirtinta VB  Visagino taryba.

Taigi, prireikė balso iš viršaus, kad galiausiai klausimas su valdyba būtų išspręstas. Pavyzdžiui, valdybos trūkumas neleidžia įsigyti hidrodinaminės transporto priemonės, su kuria būtų galima tvarkyti visą miesto lietaus kanalizaciją. Šios technologijos kaina – daugiau nei 300 tūkstančių eurų.

Gyvenamųjų namų renovacija

- Gerbiamas Erlandai, kaip vyksta Kosmoso g. 28 namo renovacijos darbai?

- Lapkričio 16 d. baigėsi antrasis sutarties pratęsimas su rangovu UAB Statybos kodas. Buvo surengtas susitikimas su 5 šio proceso dalyviais: Visagino savivaldybe, UAB Visagino būstas, CPVA, BETA ir rangovu.

Buvo nuspręsta nenutraukti sutarties su rangovu, nes tai būtų pats blogiausias sprendimas: prarastume daug laiko, o jei šiandien mes pašalinsime visas lentynas ir paliksime neapsaugotą akmens vatą, tai iš jos greitai nieko nebeliks. Rangovas išreiškė norą užbaigti darbą pagal sutartį ir pažadėjo rasti teisinį pagrindą jos pratęsimui.

- Ar yra numatytos baudos už sutartinių sąlygų pažeidimus?

- Taip, bet jos yra tokios didelės, kad jų panaudojimas būtų prilygintas sutarties nutraukimui, ir tada tektų teistis. Ir kas yra teismai, mes jau žinome iš kitų objektų.

- O ar juda renovacijos procesas mieste?

- Keturių namų gyventojai išreiškė norą kurti investicinius planus, du namai – Energetikų g. 46 ir Visagino g. 5 - jau turi gyventojų patvirtintus investicinius planus.

Po to, kai gyventojai patvirtino savo namų investicinį planą, jie priima galutinį sprendimą - ar patvirtinti renovaciją ar jos atsisakyti.

Energetikų g. 46 namo gyventojai atsisakė renovuoti namą, o daugiau nei 60 proc. Visagino g. 5 namo savininkų sutiko su namo renovacija. Iš likusių dviejų namų dar negauta nepatvirtintų investicinių planų, todėl sprendimas renovuoti jų namus vis dar ateity.

Noriu pasakyti, kad šiais metais CPVA (Centrinė projektų valdymo agentūra) dar skiria 15 proc. iš Ignalinos programos, bet kitais metais gali likti tik 30 proc., kuriuos skiria BETA (Būsto energijos taupymo agentūra).

- Ar prasidėjo Jaunystės g. 13 namo, kurio gyventojai davė sutikimą, renovacijos darbai?

- Buvo pasirašyta sutartis su UAB Dengsta, kuri baigs Gerosios vilties progimnazijos renovaciją. Mokymas planuojamas sausio mėnesį, kad pradėtų didelį darbą pavasarį. Pasiruošimą ketinama pradėti sausio mėnesį, kad jau pavasarį pradėti pagrindinius darbus.

- Dėkoju už pokalbį.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта