Jau galima sužinoti, kiek praeitais metais išleista gydymui ir vaistams
Lietuva ir Baltijos šalys 05 02 2020 760 peržiūros

Jau galima sužinoti, kiek praeitais metais išleista gydymui ir vaistams

Valstybinė ligonių kasa (VLK) daugiau nei milijonui šalies gyventojų per „Sodros“ asmenines paskyras išsiuntė kvietimus pasitikrinti, kiek per metus kainavo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokėtos sveikatos paslaugos ir vaistai. Pasak VLK direktoriaus Gintaro Kacevičiaus, šia iniciatyva siekiama, kad pacientai būtų geriau informuoti apie jų gydimui skirtas išlaidas.

„Pirmas dalykas, mes norime informuoti pacientus, Lietuvos gyventojus, kad jie žinotų, kiek jų sveikatos priežiūrai išleidžiama iš Privalomo sveikatos fondo lėšų. Jeigu pacientas yra informuotas, jeigu jis žino, tai jis tvirčiau toje sveikatos sistemoje jaučiasi (...), mes norime sustiprinti paciento statusą ir žinojimas tam turėtų padėti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G. Kacevičius.

VLK direktoriaus teigimu, šios iniciatyvos tikslas taip pat yra padėti žmonėms suprasti kaip veikia solidarumo principas.

„Kitas dalykas, kurį norime pasiekti, tai yra atskaitomybė PSD mokesčių mokėtojams. (...) Mūsų tikslas buvo pateikti informaciją, kad žmonės suprastų, kaip veikia solidarumo principas privalomajame sveikatos draudime, mes visi, kam priklauso mokame ir iš tų lėšų tiems, kam reikia, kas susirgo, jie gauna paslaugas ir tie žmonės gali pamatyti, kiek toms paslaugoms ir tiems vaistams yra išleista“, – sakė G. Kacevičius.

Pasak VLK direktoriaus, tikslas yra ir tai, kad pacientai galėtų pasitikrinti informaciją, susijusią su privalomo draudimo sumokėtomis lėšomis ir išvengti situacijų, kai prašoma susimokėti už paslaugą, kuri jau buvo apmokėta iš ligonių kasų.

„Trečias dalykas – toje informacijoje, kurią bus galima pasižiūrėti kiekvienam pacientui savo asmeninėje paskyroje, yra ne tik duomenys apie tai, kiek privalomasis sveikatos draudimas sumokėjo, bet taip pat ir kiek patys pacientai oficialiai į gydymo kasą sumokėjo už savo gydymą. (...) Galės patikrinti ar tikrai ten viskas gerai surašyta ir jeigu pacientas pamatys kažkokias klaidas, tai galės siekti, kad tai būtų patikslinta“, – teigė VLK direktorius.

G. Kacevičius taip pat išsakė viltį, kad pacientas matydamas visas už jo gydymą sumokėtas lėšas, mažiau norės gydytojams mokėti neoficialiai.

„Dar galvojame, kai pacientas matys, kiek privalomasis sveikatos draudimas sumokėjo, kiek jis pats oficialiai sumokėjo, tada galbūt pacientui kils mažiau noro dar mokėti neoficialiai“, – vylėsi jis.

VLK teigia, kad ne vieną panorusį sužinoti, kiek kainuoja sveikatos priežiūra, nustebins pakankamai didelės PSDF šiam tikslui skiriamos sumos. VLK pateiktais duomenimis, pavyzdžiui, kataraktos operacijos su lęšiuku kaina siekia 400 eurų, apendicito nuo 850 iki 1500 eurų, tulžies pūslės akmenų pašalinimas laparoskopu – nuo 1100 iki 2200 eurų.

Visgi yra ir gerokai brangesnių operacijų, pavyzdžiui, širdies operacijos kaina gali siekti nuo 5600 iki 13000 eurų, insulto ir kitų galvos smegenų sutrikimų gydymas iki 11 000 eurų, inksto transplantacija ir gydymas atsieina beveik 22 000 eurų, širdies transplantacija – per 125 300 eurų. Tuo metu gydantis krūties vėžį vien vaistų kaina vienai pacientei per metus gali siekti nuo 22 000 iki beveik 70 000 eurų.

VLK pateikti duomenys skelbia, kad šiemet PSDF sudaro 2,3 mlrd. eurų. Pagrindinė jo dalis – sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti – beveik 1 mlrd. 510 mln. eurų, vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms skirta apie 359 mln. eurų, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – beveik 64 mln. eurų, ortopedijos techninėms priemonėms – daugiau nei 13,5 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms išlaidoms – daugiau kaip 132 mln. eurų.

Pateikti duomenys taip pat rodo, kad pernai vidutinė vieno dirbančiojo įmoka buvo 998 eurai, savarankiškai įmokas mokančio asmens – 432 eurai, o už pensininkus, vaikus ir kitus valstybės draudžiamuosius į PSDF vidutiniškai įmokėtas 321 euras.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта