Kaimo reikalų komitetas svarstys gautas ekspertų išvadas dėl Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo
Lietuva ir Baltijos šalys 22 01 2020 778 peržiūros

Kaimo reikalų komitetas svarstys gautas ekspertų išvadas dėl Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo

Kaimo reikalų komitetas trečiadienį svarstys Seimo valdybos užsakymu gautas nepriklausomų ekspertų išvadas dėl konservatoriaus Mykolo Majausko inicijuoto pluoštinių kanapių įstatymo projekto pakeitimo. Juo siekiama, kad Lietuvoje būtų sudarytos sąlygos perdirbti pluoštines kanapes kuriant medikamentus, turinčius kanabidiolio (CBD), kurie tinkami terapiniam įvairių ligų gydymui.

Ekspertai nustatė, kad M. Majausko inicijuojamas įstatymo projekto pakeitimas atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas – gaminamuose preparatuose psichoaktyvios medžiagos THC kiekis negalėtų būti didesnis nei 0,2 proc. THC kiekis preparate iki šios ribos, nurodo PSO, laikomas nekenksmingu žmonių sveikatai.

„Projekte siekiama užtikrinti pagarbos žmogaus teisėms ir laisvėms principą. Būtų leidžiamas tik įteisintų veislių pluoštinių kanapių auginimas; pluoštinių kanapių gaminių ir produktų gamyba ir tiekimas į rinką būtų leidžiami tik tais atvejais, kai THC kiekis neviršija 0,2 proc., nustatoma, kad pluoštinių kanapių gaminių gamybos, jų tiekimo rinkai ir THC kiekio juose priežiūrą vykdo Vyriausybės įgaliotos institucijos pagal kompetenciją (...)“, – rašoma Seimui pateiktose ekspertų išvadose, pažymint, kad ES Bendrasis teismas yra nusprendęs, jog ES šalys narės gali savarankiškai apsispręsti dėl pluoštinių kanapių produktų reguliavimo.

Išvadose taip pat primenama, kad daugelyje ES šalių narių produktai iš pluoštinių kanapių, turintys ne daugiau, kaip 0,2 proc. THC, yra nelaikomi neteisėtomis narkotinėmis medžiagomis.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта