Kaip pas mus yra reguliuojamas varnų skaičius
Visagine 21 03 2019 1432 peržiūros

Kaip pas mus yra reguliuojamas varnų skaičius

Kol kas dar yra gana šalta, bet kalendoriuje jau seniai - pavasaris ir mūsų mieste tvirtai įsikūrusios varnos pradėjo sukti lizdus.

Kai kurie žmonės su susidomėjimu stebi, kaip kruopščiai jos ruošia savo būstą ir netgi daro vaizdo įrašus, kiti - skambina pavojaus varpais. Esą, kodėl nėra naikinami varnų lizdai? Netrukus jos pradės perėti jauniklius, o vasarą šie paukščiai vėl imsis tampyti šiukšles iš šiukšliadėžių, trukdys žmonėms ilsėtis, puldinės praeivius.

Pradėkime nuo to, kad nuo kovo 1 d. iki liepos 1 d., paukščių veisimo sezono metu, varnų lizdus naikinti draudžiama. Apie šį įstatymų nuostatą priminė Visagino savivaldybės specialistė Danutė Kardelienė.

Kitu laikotarpiu, tam, kad būtų reguliuojamas varnų populiacijos skaičius, tokių priemonių yra imamasi. Paprastai, reaguodama į gyventojų skundus, savivaldybės administracija kreipiasi pagalbos į ugniagesius, kurie numuša lizdus naudodami vandens purkštus.

„Jei mano atmintis neapgauna, paskutinį kartą mes atlikome tokius darbus vasaros pabaigoje, Statybininkų gatvės kiemuose“, - sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos atstovas Antanas Povilavičius.

Savo ruožtu, Danutė Kardelienė pažymėjo, kad varnų lizdų skaičius Visagine sumažėjo. Šie išmintingi paukščiai suprato, kad mieste jiems nesaugu, ir geriau yra įsikurti už jo ribų. Tačiau maitintis jie nuolat atskrenda į miestą. Išvada: mes patys turime laikytis švaros, nešerti varnų ir iš balkonų nemėtyti joms maisto likučių.

Pasirodo, kad mes, galbūt nesąmoningai, sukuriame sąlygas šių plunksnuočių sočiam gyvenimui, o tada skundžiamės, kad jie varo gyventojus iš proto savo “koncertais” ir puola mus gatvėse. Beje, teigiama, kad varnos puola žmones, gindamos savo jauniklius, kurie vasarą palieka lizdus ir vis dar blogai skraido.

Pažymėtina, kad žmonių požiūris į varnas, taip pat kaip į kates ir šunis yra skirtingas. Kažkas rašo skundus, kiti - gina. Kaip sakė Aplinkos apsaugos departamento atstovas Romanas Didenko, jam skambina gyventojai, kurių nuomone, lizdų naikinimas yra nežmoniškas elgesys, jie sako, kad visi esam Dievo kūriniai.

„Miestas yra urbanizuota teritorija, - aiškina R. Didenko, - paukščių populiacija turi būti reguliuojama. Galų gale, jei mes nepjausime žolę ir nekarpysime krūmų, viskas apaugs. Taip pat, kaip ir šiuo atveju. Ir jei viskas daroma pagal taisykles (veisimosi sezono metu nėra naikinami lizdai, varnos nėra šaudomos), tada gamtai nėra kenkiama. Tokiu atveju ir žmonės yra patenkinti, ir varnos - sveikos“.

Diana Vladyševa

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта