Kinijos prezidentas atvyko valstybinio vizito į Šiaurės Korėją
Pasaulyje 20 06 2019 876 peržiūros

Kinijos prezidentas atvyko valstybinio vizito į Šiaurės Korėją

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas atvyko valstybinio dviejų dienų trukmės vizito į Šiaurės Korėją.

Kinijos vadovas atvyko kartu su žmona Peng Liyuan, užsienio reikalų ministru Wang Yi ir kitais aukšto rango Kinijos pareigūnais, sulaukęs Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong-uno kvietimo.

Xi Jinpingo vizitas rengiamas likus savaitei iki G20 viršūnių susitikimo Japonijoje, kur Kinijos vadovas turėtų susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Be kita ko, tai pirmas Xi Jinpingo susitikimas su Kim Jong-unu po antrojo nesėkmingo JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų susitikimo Vietname. Vasarį vykęs susitikimas baigėsi be susitarimo dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo, o JAV ir Šiaurės Korėjos derybos atsidūrė aklavietėje.

Apskritai tai pirmas Kinijos prezidento vizitas Šiaurės Korėjoje per daugiau kaip dešimtmetį, kai santykiai tarp dviejų Šaltojo karo laikotarpio sąjungininkių yra pablogėję dėl Pchenjano branduolinių ir raketų bandymų bei Kinijos paramos sankcijoms Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Kinijos ir Šiaurės Korėjos vadovai stengiasi pataisyti santykius. Per pastaruosius metus jaunasis Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong-unas keturis kartus vyko į Kiniją susitikti su Xi Jinpingu, o Pekinas ragino sušvelninti Šiaurės Korėjai taikomas sankcijas.

Kinija yra itin svarbi Šiaurės Korėjai, ji laikoma pagrindine Šiaurės Korėjos prekybos partnere. Be to, Xi Jinpingo vizitas leis Kim Jong-unui parodyti, kad jis vis dar turi Kinijos paramą, kai santykius su kitomis valstybėmis temdo sunkumai.

Kinijos ir Šiaurės Korėjos vadovai neišvengiamai kalbėsis apie įstrigusias Vašingtono ir Pchenjano derybas ir antrojo abiejų šalių vadovų susitikimo Vietname nesėkmę. Analitikų teigimu, Kinijos prezidentas norės sužinoti, kas įvyko, ir ar įmanoma rasti kokią nors išeitį, kad galima būtų pastumti reikalus į priekį. Šia informacija Xi Jinpingas galėtų pasidalinti su D. Trumpu kitą savaitę Japonijoje.

Kaip teigia BBC, Kinijos pagrindinis tikslas yra stabilumas Šiaurės Korėjoje ir ekonominis dvišalis bendradarbiavimas. Be to, Kinija nori patikinimo, kad ji liks svarbia partnere derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Oficialus laikraštis „China Daily“ trečiadienį skelbė, kad Xi Jinpingo vizitas suteiks abiem vadovams galimybę susitarti dėl konkrečių bendradarbiavimo projektų.



ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта