Kokius dviračių maršrutus išmėginti naktį?
Įdomu žinoti 01 08 2019 842 peržiūros

Kokius dviračių maršrutus išmėginti naktį?

Važiavimas dviračiu naktį ne tik atskleis kitokį (net jau žinomų) maršrutų veidą, bet ir palengvins pasivažinėjimą, kurį dieną apsunkina eismo dalyvių gausa. Naktį galima ramiai ir netrukdomai mėgautis vaizdais, atsipalaiduoti ir pamiršti susikaupusį stresą. „Velomaratonas“ siūlo tris maršrutus naktį Vilniuje, Kaune ir Pajūryje, tačiau pirmiausia - saugumas.

Pasivažinėjimas gali apkarsti, jeigu dviratininkas nepasirūpins saugia savo kelione. Draudimo bendrovės „Ergo“, šią vasarą pradėjusios iniciatyvą „Įžiebk dviratį“, užsakytas tyrimas parodė, kad tamsiuoju paros metu kelyje vairuotojus labiausiai gąsdina pėstieji (80 proc. respondentų) ir keliu važiuojantys dviratininkai (76 proc. respondentų). Net 82 proc. apklausos dalyvių pavojingiausia su dviratininkais susijusia situacija kelyje įvardijo važiavimą dviračiu tamsiu paros metu be žibintų ar šviesą atspindinčių elementų. Tam, kad būtumėte matomi naktį, turite pasirūpinti saugumu: šviesą atspindinčia liemene arba diržais, dviračio atšvaitais, tinkamai sureguliuotais žibintais dviračio priekyje ir gale bei šalmu. Na o pasirūpinus saugia kelione tamsiuoju paros metu, siūloma pamatyti kitokius miesto veidus, kuriuos gaubia ramuma, romantika ir naujas žvalgos kampas.

Karštomis vasaros dienomis kiekvienas Baltijos jūros paplūdimio lopinėlis tampa aukso vertės - žmonės iš visos Lietuvos suvažiuoja pailsėti, pasimėgauti saulės voniomis ir pabėgti nuo darbų. Norintiems išvengti žmonių šurmulio ir pamatyti kitokį pajūrį, siūloma su gražiausiomis pajūrio vietomis - Smiltyne, Juodkrante, Pervalka, Preila ir Nida - susipažinti naktinio pasivažinėjimo metu.

Dviračių tako ilgis - 52 km. Takas nėra sudėtingas ir puikiai tinka pradedančiajam dviratininkui, taip pat yra vietų, kur galima sustoti ir pailsėti. Pradėti galima Smiltynėje prie Senosios perkėlos (Danės g. 1, Klaipėda) arba Naujosios perkėlos (Nemuno g. 8, Klaipėda). Jeigu 52 km yra per daug, galima maršrutą trumpinti ir įveikti pavienes jo dalis: nuo Klaipėdos iki Juodkrantės (21 km), nuo Juodkrantės iki Pervalkos (virš 16 km), nuo Pervalkos iki Preilos (virš 5 km) arba nuo Preilos iki Nidos (9 km).

Šio pasivažinėjimo metu galima išvysti Bulvikio ragą, Avino kalną, Pilkąsias kopas Naglių gamtos rezervate, apsilankyti aukščių stebėjimo bokšteliuose, įrengtuose greta dviračių tako tarp Pervalkos ir Nidos.

Ar dažnai sekate kultūros maršrutais naktį? Ar atkreipėte dėmesį, kaip didingai atrodo sutemose apšviesti sostinės paminklai - Trijų kryžių kalnas, Vinco Kudirkos paminklas ar tiltų trejybė - Baltasis, Žaliasis ir Mindaugo? O gal keliaudami po Mindaugo tiltą etate pakėlę akis į moterį su žibintu?

Siūloma akyliau pasidairyti 11 km maršruto metu. Pradėti galima Katedros aikštėje. Apžiūrėjus arkikatedros baziliką, Valdovų rūmus ir paminklą LDK didžiajam kunigaikščiui Gediminui, sukti į Gedimino prospektą. Kylant Gedimino prospektu, matomi Vinco Kudirkos paminklas, paminklas Julijai Žymantienei-Žemaitei, atsinaujinusi Lukiškių aikštė, prieš ją - paminklą genocido aukoms, toliau - Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Seimo rūmai. Pasukus per Žvėryno tiltą, pasitiks Dievo motinos ženklo iš dangaus cerkvė. Nuvažiavus iki gatvės pabaigos, siūloma sukti į dešinę, į Birutės gatvę, kuri nuves iki Vingio parko. Pasivažinėjus Vingio parke, siūloma keliauti M. K. Čiurliono gatve ir leistis iki Šv. Konstantino ir Michailo cerkvės, toliau - K. Kalinausko ir Palangos gatvėmis žemyn iki Vilniaus gatvės. Pasukus į dešinę, neužilgo bus matomas S. Moniuškos skveras, šv. Kotrynos bažnyčia, o kelionę pratęsus pro Vokiečių gatvę, - Vilniaus rotušė.

Toliau siūloma sukti į Rūdninkų gatvę, kol pasieksite Visų Šventųjų bažnyčią. Apsižvalgius sukti į kairę į Lazdynų Pelėdos parkelį. Pasiekus Bazilijonų gatvę, sukti Aušros vartų link. Pravažiavus juos, leistis žemyn ir nepraleisti Šv. Teresės bažnyčios, Šv. Dvasios cerkvės, Bazilijonų bažnyčios, Jono Basanavičiaus skvero, Pacų viešbučio kiemelio, Šv. Nikolajaus cerkvės, Šv. Kazimiero bažnyčios, Šv. Paraskevos cerkvės su paminklu Aleksandrui Puškinui ir Abraomui Hanibalui. Pasiekus Pilies gatvę, grįšti į pradinį tašką - Katedros aikštę.

Jeigu esate pasiryžę ilgam pasivažinėjimui ar net treniruotei, tačiau mielai tai darytumėte vaizdingu maršrutu, o ne plentu, siūlomas maršrutas nuo Kauno senamiesčio iki Užnemunės gatvės ir Kačerginės link, pasiekiant Zapyškį. Juo keliaujant prireiks ištvermės, tačiau viską atpirks nuostabūs peizažai. Maždaug 20 km ilgio maršrutas, jungiantis Kauną ir Zapyškį, atvers puikius miško ir paupio vaizdus. Kačerginėje dviratininkų laukia grilio zona, kur smagu sustoti, pailsėti ir pasistiprinti. Taip pat verta aplankyti ir plūduriuojančią Kačerginės prieplauką. Paskutinėje maršruto stotelėje dviratininkus sutiks jaukus Zapyškio miestelis, senove alsuojantys nameliai ir ypatinga Zapyškio koplytėlė. Maloniam pasisėdėjimui visai netoli bažnyčios įrengta pavėsinė bei suoliukai visai ant Nemuno kranto. Čia prisėdus pailsėti matyti abu Nemuno vingiai. Netoliese stovi laivas „Vytis“, kuris perkelia į Kulautuvą (veikia nuo gegužės iki rugsėjo mėn., dirba iki 19.30 val.). Norintys pratęsti pasivažinėjimą, iš Kulautuvos dviračiais gali grįžti kitu krantu pro Raudondvarį.

Šis maršrutas puikiai tiks besiruošiantiems didžiausiai Lietuvoje dviračių šventei „Velomaratonas“, kuri vyks priešpaskutinį rugpjūčio sekmadienį - rugpjūčio 18 dieną Renginio startas ir finišas numatytas prie LR Seimo rūmų. Didžiausioje Baltijos šalių dviračių šventėje mėgėjams skirtas mėgėjų važiavimas (pasirinktinai 10, 20 arba 30 km), treniruotiems mėgėjams - „Semi Sport“ (50 km) grupė, profesionalams - „Sport“ (100 km) važiavimas, o el. paspirtukų, vaikų bei riedučių, riedlenčių ir paspirtukų grupės dalyviai riedės atskiroje 2,4 km ilgio trasoje.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта