L. da Vinci paveikslas keliaus po Europą
Kultūros ir sporto renginiai 23 04 2011 949 peržiūros

L. da Vinci paveikslas keliaus po Europą

Lenkijos kultūros viceministras pakeitė sprendimą – Leonardo da Vinci „Dama su šermuonėliu“ važiuos ne tik į Londoną, bet ir į Berlyną, Madridą.:::Sprendimas priimtas nepaisant to, kad praeitą savaitę dėl sudėtingos paveikslo būklės ekspertai prieštaravo meno kūrinio skolinimui kitiems, ne Lenkijos, muziejams, praneša thenews.pl. Paveikslas „Dama su šermuonėliu“ nutapytas 1489 – 1490 metais ir yra vienas iš 20 L. da Vinci išlikusių darbų. Ekspertų teigimu, paveikslas per daug vertingas, kad keliautų po Europą. Jie priminė, kad „Mona Lisa“ iš Luvro muziejaus jau daug metų nebuvo niekur išvežta. Vis dėlto paveikslo savininkai – aristokratai Čartoriskiai – mano priešingai. Anot jų, kol Lenkijos muziejuje vyksta renovacijos, paveikslui bus žymiau saugiau kitur. Vyriausias paveldo puoselėtojas Piotras Zuchowskis šiek tiek anksčiau yra leidęs kūrinį rodyti Londono Nacionalinėje galerijoje. Nepaisant įsiplieskusių meno istorikų protestų, P. Zuchowkis ir toliau tarėsi dėl paveikslo skolinimo.
Vis dėlto šiandienos verdiktu nusivylę Krokuvos gyventojai gali šiek tiek nusiraminti. Oficialiame rašte, kurį pasirašė princas Adamas Čartoriskis, Generalinis paveldo sergėtojas Piotras Zuchowskis, Nacionalinio muziejaus direktorė Zofia Golubiew ir Malopolska vyriausias paveldo puoselėtojas Janas Janczykowskis, sutarta, kad paveikslas į Krokuvą sugrįš greitai:
„2012-ųjų vasarį paveikslas bus grąžintas į Krokuvą ir, kol bus užbaigtos renovacijos Čartoriskių muziejuje, paveikslas bus saugomas Krokuvos nacionaliniame muziejuje.“ Negana to, paveikslui sugrįžus į Lenkiją, prasidės mažiausiai 10 metų truksiantis meno kūrinio saugojimo laikotarpis, kada drobė niekam nebebus skolinama, nebent dabartinį oficialųjį raštą pasirašiusieji nuspręstų priešingai.
 
Lrt.lt
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта