Laikas pasiruošti šildymo sezonui
Visagine 15 09 2020 1351 peržiūros

Laikas pasiruošti šildymo sezonui

Prasidėjus kūrenimo sezonui būna daugiausia nelaimių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (toliau – PAGD prie VRM) duomenimis pernai vien tik nuo rugsėjo mėnesio iki metų pabaigos šalyje kilo 2291 gaisras, nusinešęs 19 žmonių gyvybių. Pagrindinėmis gaisro priežastimi lieka neatsargus žmogaus elgesys, krosnių ir židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai. Todėl prašome gyventojų ir kitų asmenų, kurie šildo savo patalpas krosnies pagalba, iš anksto pasirūpinti savo būsto (statinių) saugumu. Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles suodžius iš dūmtakių ir krosnių privaloma valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai. Prieš krosnies pakurą, jeigu grindys medinės ar iš kitų degių medžiagų, privalo būti prikaltas ne mažesnis kaip 50x70 cm skardos lakštas.

Atkreipkite dėmesį, ar nuo krosnies krašto ir dūmtraukio iki degių pastato konstrukcijų yra reikiamas atstumas? Pavyzdžiui, namo perdangoje nuo vidinės kamino sienelės iki degių konstrukcijų turi būti ne mažesnis kaip 38 cm nedegios medžiagos tarpas, o tarp kamino išorinės sienelės ir namo stogo degių konstrukcijų – ne mažesnis kaip 13 cm nedegantis intarpas. Be to, reikia žinoti, kad į vieną dūmtraukį negali būti jungiamos daugiau kaip dvi krosnys.

Taip pat neperkaitinkite krosnių, nedžiovinkite arti jų malkų bei kitų degių medžiagų (išlaikykite ne mažiau metro atstumo). Nedirbkite su degiais skysčiais arba dažais kambaryje, kur kūrenasi krosnis. Nenaudokite krosniai pakurti lengvai užsidegančių skysčių (benzino, žibalo, acetono ir kt.), kadangi tai labai pavojinga. Neišeikite iš namų, kai kūrenasi krosnis, nepalikite jos prižiūrėti mažamečiams vaikams. Nelaikykite atvirų dviejų skyrių (pakuros ir pelenų valymas) durelių. Baikite krosnį kūrenti ne vėliau kaip prieš dvi valandas iki išvykdami iš namų arba eidami miegoti. Baigę kūrenti krosnį, jos dūmtraukio sklendę uždarykite tik gerai įsitikinę, kad kuras visiškai sudegęs. Per anksti uždarę galite apsinuodyti smalkėmis. Nepamirškite  įsirengti dūmų ir smalkių jutiklius.

Jei po ilgo nekūrenimo laiko užkūrus krosnį ar židinį dūmai ima rūkti į patalpas ir užsidegė dūmtraukis (suodžiai nevalytuose dūmtraukiuose dažniausiai užsidega vėjuotą dieną),  iš krosnies pakuros reikia išimti degias medžiagas, o per dūmtraukyje esančią angą traukti krintančius suodžius ir žarijas ir šitaip mažinti temperatūrą dūmtraukyje. Įspėjame, kad vanduo, naudojamas užsidegusiam dūmtraukiui gesinti, gali padaryti daugiau žalos nei naudos, nes degant suodžiams dūmtraukyje temperatūra gali pakilti net iki 1500 laipsnių Celsijaus, o vanduo, patekęs į dūmtraukį, akimirksniu virsta garais ir gali jį sugriauti ar susprogdinti. Jei nepavyksta taip padaryti, kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro, ir kvieskite ugniagesius skambinus skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Taip pat norim priminti, kad atšalus orams pasitaiko transporto priemonių instaliacijos gedimai. Dėl ko gali kilti gaisras automobilyje ar kitoje transporto priemonėje. Todėl raginame atkreipti dėmesį į transporto priemonės elektros instaliacijos būklę, aptikus pažeidimui ar pajutus specifinį kvapą transporto priemonės salono viduje, nedelsiant kreipkitės į specialistus. Nepamirškite, kad dėl Jūsų saugumo ir pagal teisės aktų reikalavimus transporto priemonėje turi būti tvarkingos gesinimo priemonės (gesintuvas, nedegus audeklas).

Daugiau informacijos galima perskaityti PAGD prie VRM el. svetainėse http://www.pagd.lrv.lt ir http://www.lt72.lt.

Kilus klausimams skambinkite PAGD prie VRM Panevėžio PGV Visagino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams telefonų Nr. (8 386) 696 27; 696 35; 696 29 arba el. paštu visaginas.pgt@vpgt.lt.

Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта