Lietuva minės Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienas
Įdomu žinoti 14 06 2021 637 peržiūros

Lietuva minės Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienas

Lietuva minės Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienas - prisimins ir pagerbs masinio nekaltų žmonių trėmimo į netinkamas gyventi Sibiro ir Tolimosios Šiaurės Sovietų Sąjungos teritorijas aukas.

Karštą 1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių.

Sovietinės okupacijos metais Lietuva neteko apie 800 tūkst. gyventojų. Apie 300 tūkst. žmonių patyrė komunistinio režimo baisumus - kalėjimus, lagerius, tremtį Sibire ir Tolimojoje Šiaurėje. Kas trečias suimtasis mirė nuo kankinimų, bado ar nepakėlė atšiauraus klimato. Bėgdami nuo komunistų teroro iš Lietuvos pasitraukė daugiau kaip 440 tūkst. šalies gyventojų.

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas.

Renginiai Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti pirmadienį prasidės pilietine iniciatyva „Gyvybės medis" bendrojo ugdymo įstaigose ir švietimo institucijose.

11.55 val. - Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimas sostinės Lukiškių aikštėje. Renginio metu Aukų gatvės pievelėje bus užbaigta instaliacija „Atminties saugikliai". Minėjimą tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Valanda po vidudienio prasidės Atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok". Tai bus tremtinių ir politinių kalinių vardų skaitymo akcija prie Tremtinių aukuro, Aukų gatvėje Vilniuje. Akcija vyks ir virtualiai. Tiesioginė transliacija vyks per LRT televiziją.

14.00 val. okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukos bus pagerbtos prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Pavakarę - Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Jas transliuos LRT Plius.

Vakare - koncertas „Lux aeterna" Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje.

Antradienio, birželio 15-osios, rytą bus dedamos gėlės prie paminklo žuvusiems už Tėvynę Lietuvos kariuomenės karių kapų memoriale sostinės Antakalnio kapinėse ir prie paminklo Lietuvos kariuomenės karininkams - sovietų ir nacių okupacijų aukoms - Aukštųjų Šančių karių kapinėse Kaune.

Tos dienos vakarą - Atminimo vakaras „Daugiau niekada..." Lukiškių aikštėje Vilniuje.

Minint Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienas bus pagerbtas pirmosios sovietų okupacijos aukos, pasieniečio Aleksandro Barausko atminimas. Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios. Ūtos kaime, Varėnos rajone, pasieniečio pagerbimo ceremonija rengiama jo žūties vietoje.


ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта