Lietuvoje dar nesuprantama, kad be humanitarinių mokslų šiuolaikiniame pasaulyje neišgyvensime
Mokslas ir sveikata 27 08 2019 783 peržiūros

Lietuvoje dar nesuprantama, kad be humanitarinių mokslų šiuolaikiniame pasaulyje neišgyvensime

Lietuvos mokslininkų grupė, parašiusi studiją „Humanitarinių mokslų iššūkiai ir perspektyvos Lietuvoje“, tvirtina, kad humanitarinių mokslų svarba mūsų šalyje suprantama per siaurai, nesuvokiama jų svarba šiuolaikinėje visuomenėje, mokykloje šie dalykai dėstomi netinkamai.

Profesorius Vytautas Ališauskas sako, kad šiuo metu išgyvename grandiozinę globalizacijos, technologijų ir psichologinę revoliuciją ir be humanitarinių mokslų išsiversti yra neįmanoma. Pasak jo, nors humanitariniai mokslai Lietuvoje nėra ant pražūties ribos, tačiau jų tikroji svarba šiuolaikiniame pasaulyje dar nesuvokta.

Dr. Mantas Adomėnas sako, kad humanitarinių mokslų paskirtis – ugdyti žmogaus kritinį mąstymą, be to, šiuolaikiniame pasaulyje išgyventi neįmanoma.

„Dažnai humanitariniai mokslai kritikuojami kaip nenaudingi, naudą suprantant kaip labai tiesiogiai pamatuojamą ekonominę naudą – įmetei eurų, gauni eurą 20 ct. Technologinėse inovacijose taip yra aiškiai pamatuojama nauda valstybei. Su humanitariniais mokslais yra kitaip. Nauda valstybei, visuomenei dažnai yra netiesioginė ir reikalauja žymiai platesnio horizonto norint suprasti, kiek svarbūs yra humanitariniai mokslai. Palyginimui, galėčiau sakyti, pavyzdžiui, greitkelis, – nėra taip, kad per jį važiuojant žmonėms iš karto byra centai į valstybės iždą, bet visi puikiai žinome, kad be greitkelių ekonomika neveiktų“, – sakė M. Adomėnas.

Pasak jo, be humanitarinių mokslų ugdomo kritiškumo, loginio mąstymo, raštingumo nebūtų įmanomos inovacijos, kitų mokslų įžvalgos ir atradimai. 

„Dabar kalbame apie demokratinės visuomenės krizę ir kylančius labai rimtus iššūkius. Nemaža dalimi tą krizę galima sieti su humanitarinių kompetencijų krize. Kritinio aplinkos vertinimo, kritinio tekstų, pasiekiančių mus iš žiniasklaidos, iš mūsų  gyvenamosios aplinkos, iš interneto vertinimo, nuosmukis yra tai, kas kuria palankią terpę sąmokslo mentalitetams, palankią fake news sklidimui“, – pabrėžė M. Adomėnas.

Studijos bendraautorius Mantas Tamošaitis sako, kad Lietuvoje ne tik negebama tinkamai įvertinti humanitarinių mokslų svarbos, bet ir mokykloje šie mokslai dėstomi nepažangiu, atsilikusiu būdu, neišnaudojamas humanitarinių mokslų potencialas ugdyti kritinį mokinių mąstymą.

„Mes turime istorijos programą, kuri yra dėstoma kaip atsitiktinių faktų rinkinys, neturinčių tarpusavyje jokių sąsajų, pakibęs laike, tarsi visiškai būtų nesusiję su to meto kultūra. Nėra stengiamasi suvokti tų sąsajų, nesistengiama traktuoti istorijos įvykių kaip tam tikrų kultūros objektų, kurie turi savo prielaidas, savo įtakas ir tai, ką jie lemia“, – pabrėžė M. Tamošaitis.

Studijos autoriai rekomenduoja humanitarinių mokslų mokyti integruotai, susiejant disciplinas.

Pasak docentės dr. Nerijos Putinaitės, siekiant padėti humanitariniams mokslams visavertiškai vystytis Lietuvoje, būtina sudaryti galimybę naudotis pasaulinėmis duomenų bazėmis, taip pat galbūt ir tobulinti įstatymus.

„Taikomųjų humanitarinių mokslų sąvoka yra be galo svarbi. Dabar priėmus Inovacijų įstatymą inovacijos yra suvokiamos tik kaip technologinės inovacijos. Kalbant apie inovacijas būtina kalbėti ir apie humanitarines inovacijas, taikomuosius humanitarinius mokslus, kurie pritaiko turimas žinias aktualiausių problemų sprendimui. Tai turėtų būti apibrėžta ir sąvokose, politiniuose dokumentuose, tas turėtų nugulti ir vertinant humanitarinius mokslus. Nes tik taip mes galime tikėtis, kad humanitariniai mokslai atlieps tuos iššūkius“, – pabrėžė N. Putinaitė.

Pasak jos, dabar esanti situacija neskatina humanitarų įsitraukti į viešąjį veikimą.   



ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта