Lietuvoje patvirtintas pirmasis beždžionių raupų atvejis
Lietuva ir Baltijos šalys 03 08 2022 732 peržiūros

Lietuvoje patvirtintas pirmasis beždžionių raupų atvejis

Lietuvoje patvirtintas pirmasis beždžionių raupų atvejis, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Liga patvirtinta 40-49 metų Lietuvos piliečiui, neseniai atvykusiam iš kitos Europos šalies.

„Maždaug prieš valandą iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos gavome patvirtinimą, kad Lietuvoje užregistruotas pirmasis beždžionių raupų atvejis šiais metais. Tai 40-49 metų amžiaus grupei priklausantis vyras, Lietuvos pilietis, atvykęs šiuo metu į Lietuvos Respubliką iš kitos Europos šalies“, – informavo SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Galina Zagrebnevienė.

Pasak jos, antradienio duomenimis, pasaulyje užregistruota kiek daugiau nei 23 tūkst. beždžionių raupų atvejų visuose 6 pasaulio regionuose – Europos regione užregistruota apie 15 tūkst.

„Kaip vertina Europos ligų kontrolės centras, atsižvelgiant į šiuo metu turimą informaciją dėl beždžionių raupų, infekcijos išplitimo rizika bendroje populiacijoje visuomenėje yra maža, tačiau protrūkiui tęsiantis ir atsirandant naujiems faktams, naujai informacijai rizikos vertinimas gali keistis, todėl labai svarbu išlaikyti budrumą“, – akcentavo Visuomenės sveikatos departamento atstovė.

G. Zagrebnevienė akcentuoja, kad ligos plitimas vyksta per tiesioginį sąlytį su beždžionių raupų virusu pažeista oda, šašais, taip pat per sąlytį su užsikrėtusio žmogaus drabužiais, patalyne, reikmenimis. Beždžionių raupai daugiausiai plinta tarp vyrų, kurie anamnezėje nurodo turintys lytinių santykių su vyrais, dažniausias užsikrečiančiųjų amžius 30-40 metų.

„PSO praneša, kad beždžionių raupai jau yra registruojami kitose populiacijos grupėse: tiek vyresnėse, tiek jaunesnėse, taip pat ir tarp vaikų. Taigi, galima manyti, kad beždžionių raupai šio protrūkio metu gali plisti ir per buitinį sąlytį“, – informavo ji.

Visuomenės sveikatos departamento atstovė akcentuoja, kad inkubacinis ligos periodas trunka nuo 5 iki 21 dienos. Beždžionių raupai pasireiškia karščiavimu, nuovargiu, galvos, raumenų skausmais.

„Per tris dienas nuo ligos simptomų pradžios, nukritus aukštai temperatūrai, išsivysto bėrimas, kuris apima įvairias stadijas ir išplinta po visą kūną“, – atkreipė dėmesį ji.

SAM atstovė teigė neturinti informacijos apie tai, kaip ir kur žmogus galėjo užsikrėsti beždžionių raupais. Specialistų teigimu, buvo identifikuoti 5 su užsikrėtusiuoju sąlytį turėję žmonės.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Norėčiau akcentuoti, kad užsikrėtęs asmuo iki ligos pasireiškimo, jeigu jis neturi temperatūros, nėra išbertas ir jam nėra išsivystę kiti ligos požymiai, jis nėra užkrečiamas. Tad rizika net tiems 5 asmenims, su kuriais jis turėjo sąlytį, jeigu sąlytis buvo iki ligos požymių pasireikšimo, vertinama kaip nedidelė. Didelė rizika vertinama tada, kada yra glaudus kontaktas su beždžionių raupais sergančiuoju, kuriam pasireiškia bėrimai įvairiose stadijose“, – sakė  G. Zagrebnevienė.

Patvirtinus beždžionių raupų atvejį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atlieka epidemiologinį tyrimą.

„Gavęs informaciją apie patvirtintą beždžionių raupų atvejį NVSC specialistas atlieka pirminį epidemiologinį diagnostinį tyrimą ir jo metu išsiaiškina visus sąlytį turėjusius asmenis. Vėliau su sąlytį turėjusiais asmenimis susisiekia ir pateikia jiems atmintinę“, – informavo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rasa Liausėdienė.

Pasak jos, 21 dieną sąlytį turėjęs asmuo turėtų stebėti savo sveikatos būklę, ar nesivysto beždžionių raupams būdingi simptomai.

NVSC atstovė teigė, kad asmenys, kurie turėjo sąlyti su susirgusiu asmeniu, nėra izoliuojami.

„Jiems nurodoma stebėti savo sveikatą ir tik atsiradus simptomams kreiptis į gydytoją“ , – teigė R. Liausėdienė.

SAM ragina, jeigu jums atsirado išbėrimas su pūslelėmis, pakilo temperatūra, kreipkitės į gydymo įstaigą: konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта