Lietuvos energetikai neturi laiko kelionėms į Briuselį?
Energetika 19 10 2011 665 peržiūros

Lietuvos energetikai neturi laiko kelionėms į Briuselį?

Už energetiką atsakingas EK narys Güntheris Oettingeris pagrasino, kad Lietuvai bus nutrauktas finansavimas, skirtas IAE uždaryti. Europos Sąjungos pareigūnus galima suprasti – jie negali prisišaukti nė vieno už tai atsakingo Lietuvos atstovo.:::O pastarieji teisinasi neturintys tam laiko. Daugiau pinigų elektrinei uždaryti prašantys Lietuvos pareigūnai atsisako atvykti į Briuselį ir paaiškinti susiklosčiusią padėtį. Į Europos Komisijos (EK) pirmąją spalio savaitę buvo pakviestas atvykti energetikos viceministras Arvydas Darulis. Jis buvo kviečiamas kaip naujasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo programos koordinatorius, pakeitęs atsistatydinusį viceministrą ir pagrindinį derybininką Romą Švedą. Pinigus IAE skirianti EK tikėjosi iš pirmų lūpų išgirsti apie tai, kas vyksta Lietuvoje. Briuseliui rūpi išgirsti, kodėl svarbiausi derybininkai – buvęs IAE korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys ir R. Švedas – atstatydinti arba savo noru paliko tarnybą.
 
Negali rasti laiko?
Tačiau viceministras A. Darulis atsisakė vykti į Briuselį. „Dėl aukštų pareigūnų įtemptos darbotvarkės yra sunku suderinti susitikimų datą“, – taip skelbiama Energetikos ministerijos paaiškinime „Lietuvos rytui“. Taip pat priduriama, kad susitikimas su EK atstovais Briuselyje rengiamas įprasta darbine tvarka.
Lietuvos valdininkų elgesys nustebino EK pareigūnus – juk liko vos mėnuo iki itin svarbaus Lietuvai sprendimo. Iki lapkričio 27 dienos Europos Komisija nustatys sumą, kuri bus skirta Ignalinos atominei elektrinei uždaryti. Lietuva prašo 870 mln. eurų (3 mlrd. litų), tačiau, preliminariais duomenimis, EK sutinka skirti tik 270 mln. eurų. Jeigu bus skirta tokia suma, IAE ardymo darbai nusikels į tolesnę ateitį.
 
Derybininkų kol kas nėra
Kol kas Energetikos ministerija nepaskyrė net naujo pagrindinio derybininko. „Artimiausiu metu bus sudaryta vyriausybinė darbo grupė konsultacijoms dėl Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo finansavimo“, – rašo Energetikos ministerija. Į derybas ketinta įtraukti Užsienio reikalų ministeriją (URM). Tačiau ji teisinasi galinti padėti tik diplomatiniais ryšiais, bet ne deleguoti ekspertus. Beje, atominei elektrinei vadovaujantis Žilvinas Jurkšus oficialiai pareiškė, kad išvis niekada nėra buvęs Europos Komisijoje.
 
Į laiškus nereaguoja
Lietuvos valdininkų vizito nesulaukęs Briuselis laišku kreipėsi į Energetikos ministeriją. EK parūpo sužinoti, kaip sekasi derėtis su „Nukem Technologies“, nes tai susiję su būsimu finansavimu. „Lietuvos energetikos ministrui Arvydui Sekmokui esame išsiuntę laišką, kuriame prašome, kad projektai būtų vykdomi pagal grafiką. Kitu atveju būtų skausmingų pasekmių, taip pat yra galimybė netekti ir finansinės paramos“, – šitaip Europos Parlamento nariams oficialiai pareiškė G. Oettingeris. Tačiau atsakymo iš Vilniaus Briuselis iki šiol negavo.
Į valdininkų akibrokštą savotiškai atsakė EK. Šį mėnesį atominėje elektrinėje turėjo įvykti tradicinis, kas pusmetį rengiamas Ignalinos programos priežiūros komiteto posėdis. Į jį atvyksta Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai. Tačiau kol Lietuva nepaskyrė naujo derybininko, posėdis nukeltas, o jo data kol kas neaiški.
 
„Lietuvos rytas“
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта