Lietuvos ir Lenkijos vadovai priėmė deklaraciją: stiprins Suvalkų koridoriaus apginamumą
Lietuva ir Baltijos šalys 21 02 2019 774 peržiūros

Lietuvos ir Lenkijos vadovai priėmė deklaraciją: stiprins Suvalkų koridoriaus apginamumą

Minėdami Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį prezidentai Dalia Grybauskaitė ir Andrzejus Duda priėmė deklaraciją dėl Lietuvos ir Lenkijos partnerystės saugumo srityje stiprinimo.

Deklaracijoje pagrindiniai akcentai dedami ne tik simboliniams raginimams plėsti ir stiprinti dvišalį Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą saugumo srityje, tačiau numatyti ir konkretūs žingsniai, stiprinantys Rusijos atgrasymo potencialą. Taip pat akcentuojamas valstybių sutarimas siekti nepertraukiamo JAV karių buvimo Europoje ir konkrečiai rytiniame Aljanso sparne.

Deklaracijoje pabrėžiama būtinybė didinti NATO vaidmenį regione ir išsaugoti euroatlantinę saugumo architektūrą bei tvirtą Aljanso atgrasymo ir gynybos laikyseną reaguojant į pokyčius ir grėsmes saugumo aplinkoje. 

Šalių vadovai sutaria, kad glaudesnis bendradarbiavimas kariniu lygmeniu yra būtinas norint garantuoti regioninį ir nacionalinį saugumą. Tam, kad deklaruoti tikslai būti pasiekti, steigiama Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų taryba.

Deklaracijoje pabrėžiama Rusijos keliama karinė grėsmė regione ir tai, kad Lietuvos ir Lenkijos saugumo interesai yra pagrįsti bendru Kremliaus keliamų grėsmių suvokimu. 

Reaguojant į šias grėsmes deklaracijoje akcentuojamas ne tik JAV karių nepertraukiamo buvimo Europoje būtinybė ar paramos Ukrainai svarba, tačiau ir poreikis stiprinti Suvalkų koridoriaus gynybos potencialą. Šiam tikslui įgyvendinti inicijuojamas glaudesnis Lietuvos ir Lenkijos ginkluotųjų pajėgų bendradarbiavimas.

Taip pat keliama iniciatyva užtikrinti Lietuvos ir Lenkijos oro erdvės stebėjimo ir gynybos sistemų sujungiamumą.

Pastarieji siekiai tą pačią dieną įtvirtinti valstybių krašto apsaugos ministrų susitarimais dėl radarų duomenų apsikeitimui įdiegimo bei dėl pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir 15-osios Lenkijos kariuomenės mechanizuotosios brigados afiliacijos su tarptautiniu Šiaurės Rytų divizijos štabu Elblonge (Lenkijoje).

Antrąja kadenciją baigianti prezidentė ketvirtadienį pradėjo paskutinį dvi dienas trunkantį valstybinį vizitą Lenkijoje, kuriame išskirtinis dėmesys skiriamas saugumo ir gynybos klausimams.

ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта