Lietuvos mokslininkai išrado technologiją, kuri padės diagnozuoti sudėtingas ligas
Mokslas ir sveikata 10 07 2019 853 peržiūros

Lietuvos mokslininkai išrado technologiją, kuri padės diagnozuoti sudėtingas ligas

Biologijoje ir medicinoje atliekami tyrimai, kurių pagalba diagnozuojamos ligos, išrandami nauji vaistai, atliekama genų inžinerija. Dažniausia tyrimų medžiaga yra skysčiai, kuriuos, kaip žinia, sudaro daug vienoje vietoje esančių lašelių. Lietuvos mokslininkai atrado technologiją kaip skystį išskaidyti į skirtingus lašelius ir su išskirtu mikroskysčiu atlikti norimas reakcijas, tai yra veiksmus, reikalingus moksliniams tyrimams. Ateityje tikimasi tai pritaikyti sudėtingoms ligoms diagnozuoti ir vaistams kurti.

„Jei yra poreikis atrinkti norimus lašelius, tai yra nemenkas uždavinys. Mes sukūrėme įrenginius laboratorijoms, kurie leidžia atlikti kuo daugiau ir kuo efektyvesnių reakcijų per dieną. Mikroskysčių sistema „Oniks“ leidžia kontroliuoti skysčius, tekančius čipais (lustais). Jie leidžia labai tiksliai maišyti skysčius ir suformuoti lašiukus. Ir lašiukai tuomet veikia kaip maži reaktoriai, maži mėgintuvėliai, kuriuose gali vykti daug reakcijų viena po kitos ir visos vienu metu. Kad tą galima būtų pasiekti tiksliai ir atsikartojančiai, reikia sudėtingos inžinerinės technikos. „Oniks“ yra vienas iš šios įrangos pavyzdžių“, – pasakojo UAB „Droplet Genomics“ vykdantysis direktorius Karolis Leonavičius.

Naujajai technologijai pritaikytą aparatą „Oniks“ Lietuvos startuolis UAB „Droplet Genomics“ jau parduoda viso pasaulio biotechnologijų įmonėms ir universitetams bei mokslinėms laboratorijoms.

„Mes stengiamės padaryti mikroskysčius prieinamus tiek tyrėjams, tiek industrijai ir galų gale diagnostikai. Tai yra labai perspektyvi technologija, bet šiai dienai ji yra gana sudėtinga ir kol kas diagnostikai pritaikyti dar neišeina. Mes šią problemą dabar stengiamės išspręsti“, – sakė UAB „Droplet Genomics“ direktorius Juozas Nainys.

Per vienerius-dvejus metus mokslininkai savo technologiją tikisi pritaikyti, kad būtų ją galima naudoti sudėtingoms ligoms diagnozuoti. Vaistams kurti technologijai pritaikyti esą užtruks iki dešimties metų.   

Kitas UAB „Droplet Genomics“ mokslininkų sukurtas aparatas „Safair“ pritaikytas kraujo ir kitų skysčių tyrimams.

„ Mūsų išradimai akademikų naudojami straipsniams rašyti, industrijoje bus naudojami vaistams kurti, ligoninėse – pacientų tyrimams. Tikslai atrodytų įvairialypiai, bet iš tikrųjų jie susiveda ties ta pačia koncepcija, tai yra biologine informacija. Kaip išgauti jos daugiau ir kuo tikslesnės – mūsų uždavinys“, - sakė J. Nainys.


ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта