LRT eteryje „Šokis plius miestas“atranda autentiškas Visagino erdves
Visagine 01 02 2022 650 peržiūros

LRT eteryje „Šokis plius miestas“atranda autentiškas Visagino erdves

Nuo pat ankstyvo sausio 27 d. ryto LRT eteryje rodomas trumpo metro šokio filmas, nufilmuotas įvairiose Visagino erdvėse (https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000190386/sokis-plius-miestas-visaginas-miesto-erdves). Tai yra 2021 m. Visagino erdvių festivalio tąsa TV eteryje ir socialiniuose tinkluose – savotiškas tiltas tarp šio festivalio praeitų ir šių metų programų.

Nuo sausio 24 d. LRT ir LRT PLIUS eteryje bei www.lrt.lt mediatekoje žiūrovai matys iš viso 13 naujų trumpo metro šokio filmų „Šokis plius miestas“ (https://www.lrt.lt/mediateka/video/sokis-plius-miestas), kurie leidžia patirti architektūrą per šiuolaikinį šokį. Trečius metus vykstantis projektas „Šokis plius miestas“ šiemet plečiasi ir kviečia susipažinti ne tik su šiuolaikine architektūra Lietuvoje (Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centru, verslo centrais „Alia“ Kaune ir „Green Hall 2“ Vilniuje, neseniai renovuotomis Nidos prieplauka ir Preilos gelbėjimo stotimi bei kt.), bet ir nauju žvilgsniu pažvelgti į autentiškas Visagino miesto viešąsias erdves.

2021 m. Visagino kultūros centras pakvietė projekto „Šokis plius miestas“ sumanytojus LRT, Lietuvos šokio informacijos centrą ir Architektūros fondą svarstyti galimybę į naująjį projekto sezoną įtraukti ir Visagino miestą. Nepaisant to, kad trečiojo sezono tema – šiuolaikinė Lietuvos architektūra, Visaginui buvo padaryta išimtis, nes koliažiškas, bet tuo pačiu vientisas, Visagino architektūrinis audinys yra kupinas erdvės šokio kalbos žaismui.

Šiuolaikinio šokio tema pradėta nuosekliai plėtoti 2021 m. Visagino erdvių festivalyje, kokybiškai papildžiusiame miesto 46-ąjį gimtadienį. Pirmasis Visagino erdvių festivalis siekė įveiklinti ir rekontekstualizuoti miesto viešąsias erdves Ievos Bražėnaitės, Olgos Žitluchinos ir Latvijos kultūros akademijos studentų šiuolaikinio šokio performansais bei prancūzų trupės „Retouramont“ vertikaliojo šokio pasirodymais. „Šokis plius miestas“ filmas kaip Visagino erdvių festivalio projektas buvo filmuojamas praeitą rudenį. Šiame audiovizualiniame kūrinyje meninė susiliejančių judančio (šokis) ir statiško (architektūra) pasaulių persipynimas reinterpretuoja tranzitinę ir utilitarinę funkciją atliekančias Visagino erdves ir atskleidžia jų kūrybinį potencialą.

Šokio filme šokėjai Miglė Praniauskaitė (publikai pažįstama ir dėl dalyvavimo užkrečiančiame grupės „The Roop“ šokyje „Eurovizijos“ scenoje) bei Arūnas Mozūraitis keliauja Visagino miesto lauko erdvėmis, ieškodami judesio santykio su neįprastomis miesto formomis ir paviršiais, kuriančiais Visagino charakterį – tai raudonos plytos ir betonas, įmantrios langų ir laiptinių detalės, arkos ir kolonos, rombai ir apskritimai, raudona ir balta ar pilka spalvos. Vienos detalės atnaujintos ir išryškintos, kitos – senos ir santūrios, tai sukuria pojūtį, kad laikas šiame mieste ištirpsta. Klipe jaučiamas ir kitas, bene svarbiausias, Visagino bruožas – tai miestas, kuriame miškas visada šalia, jis supa pastatus, tarp jų įsiterpia ir visada yra matomas – kiemuose, praėjimuose, žvilgsnio perspektyvose. Trumpame filme garsinę patirtį įkūnijo Mindaugo Lapinsko muzikinė kompozicija, o unikalų vaizdinį architektūros charakterį užčiuopė režisierius Jevgenij Tichonov.

Lietuvoje projektas įgyvendinamas kartu su Lietuvosradiju ir televizija. Siekiant didesnio šiuolaikinio inovatyvaus meno prieinamumo trumpi programiniai intarpai-vaizdo klipai rodomi LRT eteryje labai skirtingu metu – tarp laidų, reklamos siužetų. Plastiškų šokio interpretacijų dėka išryškėja unikalios Visagino savybės, keičiančios jauniausio Lietuvos miesto suvokimą. Vėliau filmas liks pasiekiamas LRT Mediatekoje.

 

Šokėjai – Miglė Praniauskaitė, Arūnas Mozūraitis.

Režisierius – Jevgenij Tichonov.

Kompozitorius – Mindaugas Lapinskis.

Šokio filmo prodiuseris – Visagino kultūros centras.

Projekto „Šokis plius miestas“ prodiuseriai – LRT ir Lietuvos šokio informacijos centras.

Partneris – Architektūros fondas.

Projektą finansuoja – Lietuvos kultūros taryba, LRT, Visagino savivaldybė.

 

Visagino kultūros centras

 

 

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта