M. Navickienė: žmogus gali gauti kompensaciją už šildymą, nepaisant to, kokia forma šildosi savo namus
Lietuva ir Baltijos šalys 08 09 2022 915 peržiūros

M. Navickienė: žmogus gali gauti kompensaciją už šildymą, nepaisant to, kokia forma šildosi savo namus

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė aiškina, kad gyventojai gali gauti kompensaciją už šildymą, nepriklausomai nuo to, kaip šildosi savo gyvenamąjį būstą.

„Žmogus gali gauti kompensaciją, nepaisant to, kokia forma šildosi savo namus, granulėmis, anglimis, malkomis, elektra ar dujomis. Visomis kuro rūšimis šildantis, kompensacija yra galima, tik reikia kreiptis į savo savivaldybę, kad ji būtų suteikta, tai raginu tą daryti visus Lietuvos gyventojus, kurių pajamos, jų nuomone, galėtų viršyti sąskaita 10 proc. atskaičiavus valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė M. Navickienė.

Politikė tvirtino, kad šildantis namus kietuoju kuru yra skaičiuojama kompensacija pagal ploto normatyvą, kuro rūšies sunaudojimą vienam kvadratiniam metrui ir savivaldybės patvirtintą kieto kuro kainą.

„Kiekvienoje savivaldybėje procesas arba įkainis gali šiek tiek skirtis, bet visi besikreipiantys turi žinoti, kad kompensacija jiems gali priklausyti ir tai yra svarbiausias žingsnis, kurį reikia žengti, kad tą kompensaciją gauti“, – sakė konservatorė.

M. Navickienė aiškina, kad sprendimas praplėsti gaunančių kompensacijas už būsto šildymą žmonių ratą, apsaugo Lietuvos gyventojus nuo augančių šildymo kainų. Pasak jos, mechanizmas, kuriuo žmonėms yra kompensuojamas šildymo kainos yra toks, kuris leis apsaugoti kuo daugiau žmogaus pajamų.

„Iš visų turimų žmogaus turimų pajamų, pagal šią formulę, principą, yra išskaičiuojami valstybės remiamų pajamų dydžiai, jeigu vienišas žmogus, tai trys VRP dydžiai, jeigu namų ūkyje gyvena daugiau žmonių, tai išskaičiuojami du VRP dydžiai ir tada iš likusių pajamų žmogus neturėtų sumokėti daugiau, negu 10 proc.“, – tvirtino ministrė.

Vyriausybės narė tikina, kad kitą savaitę Vyriausybėje bus aptartas naujas pasiūlymas, kad dirbantys žmonės kompensacijas galėtų gauti visam šildymo sezonui, nes pagal dabartinį įstatymo projektą, tai yra galima trims mėnesiams. Anot jos, tada žmogus turėtų eiti iš naujo į savivaldybę, iš naujo įsivertinti savo pajamas.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Žmogus šildymo kompensacijos galės kreiptis dar šildymo sezonui neprasidėjus. Kai tik priimsime įstatymo projektą, tikiuosi, kad jį pavyks Seime priimti ypatingos skubos tvarka, ir jis iš karto įsigalios bei rugsėjo antroje pusėje žmonės galės kreiptis dėl šildymo kompensacijų ir jas gauti. Ne tik mažas pajamas gaunantys, bet ir tie žmonės, kurie gauna vidutinį darbo užmokestį ir tokių, „Sodros“ duomenimis, yra du trečdaliai Lietuvos gyventojų“, – sakė M. Navickienė.

„Esame suskaičiavę, kad per visą praėjusį šildymo sezoną, unikalių šildymo kompensacijų gavėjų buvo apie 243 tūkst. Jeigu Lietuvoje yra 1,2 mln. namų ūkių, tai tas procentas nėra visiškai mažas, ir fiksavome padidėjimą apie 60 proc. nuo praeito šildymo sezono. Vadinasi, kai kainos kyla, žmonės yra suinteresuoti ir kreipiasi. Su šiuo pakeitimu, manome, kad gavėjų ratas galėtų išsiplėsti dar nuo 20 iki 30 procentų šiam šildymo sezonui, bet žinoma, skaičiai yra labai teoriniai“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Dėl Rusijos agresijos Ukrainoje augant energetinių išteklių kainoms pasaulyje, auga šildymo kaina ir Lietuvoje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia, kad sunkiau besiverčiantys ir net vidutines pajamas uždirbantys šalies gyventojai gali pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas šildomas.

Anot ministrės, šiemet dėl šildymo kainų augimo ir valstybės remiamų pajamų (VRP) padidinimo papildomai savivaldybėms skirta apie 42 mln. Eur. Siekiama, kad namų ūkiai, pritaikius valstybės paramą, už šildymą mokėtų ne daugiau dešimtadalio nuo į rankas gaunamų pajamų.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта