M. Sinkevičius ragina gyventojus kreiptis dėl kompensacijų šildymui: pinigų tam suplanuota pakankamai
Lietuva ir Baltijos šalys 18 10 2022 712 peržiūros

M. Sinkevičius ragina gyventojus kreiptis dėl kompensacijų šildymui: pinigų tam suplanuota pakankamai

Visuomenei baiminantis dėl rekordiškai pabrangusių energijos išteklių, Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius dar kartą ragina gyventojus nesibaiminti kreiptis dėl kompensacijų už šildymą. Pasak M. Sinkevičiaus, nors besikreipiančių skaičius lyginant su praėjusiais metais jau išaugo keliskart, vis tik, tikina jis, valstybės suplanuotų lėšų kompensacijoms suma yra pakankama padengti visų prašymus.

„Pakartotina žinia, kad visi Lietuvos Respublikos piliečiai gali pretenduoti teisėtai į kompensaciją už šildymą, kad ir kokia bebūtų kuro rūšis, ar gyvena daugiabutyje, ar vienkiemyje, ar dar kur kitur“, – Eltai teigė M. Sinkevičius.

„Reikia neabejoti, kad pinigų tam yra numatyta ir suplanuota valstybės pakankamai. Kitaip tariant, nenutiks taip, kad besikreipiančių išaugo kelis kartus, bet valstybė nenumatė pinigų. Ne, pinigų suplanuota pakankamai. Kita žinia – net kreipusis jau prasidėjus šildymui gausi kompensaciją už visą šildymą nuo šildymo sezono pradžios“, – pridūrė jis.

M. Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad kreipimųsi gauti kompensaciją, lyginant su praėjusiais metais, skaičius išaugo kelis kartus. Šiuo metu, anot jo, interesantų srautas yra kiek sumažėjęs.

„Dabar jau situacija šiek tiek slūgsta. Žmonės labai skubėjo iki šildymo sezono susitvarkyti, tai dabar jau prasidedant šildymui mažėja interesantų, bet vis tiek skaičiai, lyginant su praėjusiais metais, išlieka dideli. Pavyzdžiui, lyginant su 2021 metais, Vilniuje skaičius išaugo kone 4 kartus. Šiek tiek gal mažiau Klaipėdoje ir Kaune, bet irgi beveik maždaug išaugo tris kartus. Mažesnėse savivaldybėse, pavyzdžiui, Visagine, Jonavoje interesantų skaičius taip pat išaugo apie tris kartus“, – situaciją komentavo Savivaldybių asociacijos prezidentas.

„Tai išaugimas yra ne dešimtis, o kartais“, – pridūrė jis.

Be to, M. Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad kompensacijos susijusios su šildymo kaina bei su asmens pajamomis, todėl, pažymi jis, jų dydis kiekvienoje savivaldybėje gali skirtis.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Kompensacijos dydis gali skirtis tarp skirtingų savivaldybių gyventojų dėl to, kad šildymo kaina skiriasi. Vilniuje šildymo kaina bus viena, Vilniaus rajone kita, Jonavoje kita. Tai šildymo kaina centralizuotai tiekiama skirtinga ir netgi kad ir kaip čia keistai beskambėtų, bet ir malkų kaina Jonavoje viena, Rokiškyje kita, bet tas kompesacijas žmogui, kuris kūrenasi ir gaminasi šilumą malkomis, mes kainą nustatome pagal tai kokius pasiūlymus gauname iš urėdijų. Tai kompesancijos dydis susijęs su šilumos kaina bei su asmens pajamomis“, – nurodė jis.

ELTA primena, kad rugsėjį Seimas po pateikimo pritarė, kad gyventojams, kurie kreipiasi dėl kompensacijų, skirti jas ne 3 mėnesiams, o visam šildymo sezonui. Įstatymo projektu siekiama sumažinti administracinę naštą nepasiturintiems gyventojams bei savivaldybių administracijoms, išaugus besikreipiančiųjų skaičiui.

Įstatymo projektu numatoma nustatyti, kad, jeigu dėl kompensacijų kreiptasi likus 1 mėnesiui iki šildymo sezono pradžios mėnesio arba šildymo sezono metu, visiems asmenims, turintiems teisę į kompensacijas, jos skiriamos visam šildymo sezonui.

Įstatymo projektu siūlomas pakeitimas leistų sumažinti administracinę naštą nepasiturintiems gyventojams (nereikėtų kelis kartus per šildymo sezoną kreiptis dėl kompensacijų skyrimo (pratęsimo)) ir savivaldybių administracijoms (sumažėtų pakartotinai besikreipiančių gyventojų srautas, didėjant piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams gavėjų skaičiui).


ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта