M. Sinkevičius sureagavo į mestus kaltinimus dėl galimo piktnaudžiavimo: matau savo atsakomybę, bet dokumentų neklastojau
Lietuva ir Baltijos šalys 26 05 2023 423 peržiūros

M. Sinkevičius sureagavo į mestus kaltinimus dėl galimo piktnaudžiavimo: matau savo atsakomybę, bet dokumentų neklastojau

Jonavos meras, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius apgailestauja dėl jo vadovaujamoje savivaldybėje išaiškėjusių tarybos narių piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis atvejų. Ir nors tvirtina asmeniškai dokumentų neklastojęs ir išmokomis naudojęsis skaidriai, politikas tikina dalį panaudotų lėšų grąžinsiąs į savivaldos biudžetą.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas tikina, kad yra atsakingas už vietos valdžioje įsišaknijusią sisteminę problemą, mat, pasak jo, vadovaudamas organizacijai jis tinkamai neskatino laikytis aukštesnių skaidrumo standartų, nesiėmė iniciatyvų tobulinti kanceliarinių išlaidų reglamentavimą.

„Man tikrai yra nuoširdžiai apmaudu, situacija yra labai negera. Natūralu, kad ji yra keistina ir jau yra padaryti pirmi žingsniai, kad ji pasikeistų ir kad situacija, tos problemos, kurias mes matome dabar, vykdant žurnalistinį tyrimą, ateityje neiškiltų“, – penktadienį spaudos konferencijos metu žurnalistams sakė M. Sinkevičius.

„Ar matau savo atsakomybę tame, kad ta situacija yra tokia, kokia yra ir ji yra bloga – taip, savo atsakomybę tame matau, nes, matyt, per mažai dėmesio skyriau šiai temai, neprisidėjau, kad atsirastų saugikliai, kurie užtikrintų maksimalesnį skaidrumą ir viešųjų lėšų panaudojimą“, – nurodė jis.

Visuomenininkas Andrius Tapinas, atlikdamas savivaldybių narių išlaidų tyrimą, kėlė klausimus ir dėl paties M. Sinkevičiaus išlaidų. Visgi, politikas teigia išmokomis naudojęsis skaidriai ir sistema nepiktnaudžiavęs.

„Sistema jaučiuosi nepiktnaudžiavęs ir dokumentų neklastojęs“, – patikino jis.

„Nėra lengva pripažinti nepadarius viską, nėra lengva pripažinti klydus. Mes ir kaip politikai, ir kaip žmogus jaučiu atsakomybę už tą situaciją ir Jonavoje, ir Lietuvoje“, – aiškino M. Sinkevičius.

Savivaldybei grąžino apie 4 tūkst. eurų: sprendimu abejoja

Kaltinimų piktnaudžiavimu sulaukęs Jonavos meras pažymėjo, kad į savivaldybės biudžetą jau grąžino 4 tūkst. eurų sumą. Jis nurodė taip pasielgęs po to, kai kilo abejonės dėl ataskaitose nurodytų įsigytų dviejų televizorių, keturių telefono sąskaitų.

„Nusprendžiau, kad visą sumą, kuri buvo panaudota už visus mano ryšius – ne tik namų internetą, ne tik ryšius – aš grąžinau į savivaldybės biudžetą taip jį paremdamas, nors nesu tikras, ar tai teisingas kelias“, – penktadienį žurnalistams teigė M. Sinkevičius.

„(Grąžinau – ELTA) 4 tūkst. eurų. (...) Čia jau įvertinus ir tuos televizorius, kuriuos neva nusipirkau, nors dar moku už juos“, – akcentavo jis.

Jis pažymėjo, kad visi jo išlaidų išklotinėje pateikti telefono numeriai, už kuriuos patiriamos išlaidos buvo kompensuojamos savivaldos lėšomis, priklauso jam. Visgi, meras pripažino, kad vienu iš keturių telefono numerių kurį laiką naudojosi jo žmona.

„Taip, visos 4 SIM kortelės yra apmokamos mano. Buvo pasakyta, kad 4 telefono numeriai – tai ne numeriai, 4 SIM kortelės. Viena kortelė yra duomenų kortelė, kuri leidžia turėti internetą ir yra 3 telefono numeriai. Juos naudoju ir naudojau darbo reikmėms ir gaunu už tai kompensaciją“, – teigė Jonavos meras.

„Buvo laikotarpis mano šeimoje, kada žmona išėjo motinystės atostogų, pridavė savo įrangą darbovietei ir aš leidau jai naudotis vienu iš telefonų motinystės atostogų metu. Tai gali iškelti dar didesnių spekuliacijų“, – sakė M. Sinkevičius.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Narystės partijoje stabdyti neketina, mero posto apleisti neplanuoja

Paaiškinęs savo poziciją dėl kanceliarinių išlaidų, M. Sinkevičius teigė neketinąs trauktis iš Jonavos mero posto ar socialdemokratų gretų – nepaisant to, kad iš partijos kolegų pasigirsta įvairių raginimų.

„Girdžiu įvairias nuomones ir gerbiu jas. Ar turiu (partijos – ELTA) palaikymą irgi paaiškės netrukus. Turbūt, neslėpsiu sakydamas, kad Jonavoje jaučiau palaikymą“, – aiškino politikas.

„Jeigu bus išsakyti priekaištai, matyt, man to ir užteks. Jeigu bus kitaip, gyvensime su tuo, kas bus“, – nurodė jonaviškis.

Tuo metu viešojoje erdvėje ir partijos bendruomenėje linksniuojamas kaip būsimas premjeras, M. Sinkevičius nesiryžo prognozuoti savo politinės ateities perspektyvų.

„Aš savęs premjeru neapsiskelbiau. Yra kas pasakė, kad potencialus, kažkas pasigavo...“ – aiškino jis.

„Ne Vilija Blinkevičiūtė ir ne kažkas renka ir paskiria premjerus, ne pats Sinkevičius pasiskiria“, – nurodė politikas, žurnalistams akcentavus, kad jo kandidatūrą į Vyriausybės lyderio postą palaiko ir partijos vadovė.

ELTA primena, kad klausimų dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis Jonavos meras sulaukė visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus savivaldos tarybos narių lėšų tyrimą. A. Tapinas skelbė, kad analizei reikiamą informaciją iš Jonavos savivaldybės buvo įmanoma gauti tik po teisinės pretenzijos.

Gavus išlaidų ataskaitas, A. Tapinas suabejojo M. Sinkevičiaus įsigytais dviem televizoriais. Keliami klausimai ir dėl keturių telefono sąskaitų, šešių banko kortelių, kuriomis apmokėtos sąskaitos už kurą, intensyvių kelionių karantino metu.

M. Sinkevičius savo „Facebook“ paskyroje sureagavo į abejones ir pasiaiškino dėl poros televizorių. Pasak mero, dokumentuose įsivėlė „techninė klaida“, todėl kanceliarinėmis išmokomis buvo apmokėtos tik poros mėnesių sąskaitos. LSA prezidentas pažadėjo šias spragas ištaisyti.

ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта