M. Skuodis: mokėjimai už prekių tranzitą į Kaliningradą yra teisėti ir turi vykti
Lietuva ir Baltijos šalys 26 08 2022 388 peržiūros

M. Skuodis: mokėjimai už prekių tranzitą į Kaliningradą yra teisėti ir turi vykti

Rusiškų prekių gabenimą į Kaliningradą per Lietuvą aptarnaujantiems bankams pareiškus, kad neketina keisti planų nuo rugsėjo šių mokėjimų nebepriimti, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad apmokėjimai už tranzitą yra galimi, teisėti bei nuo rudens turėtų būti vykdomi.

„Mokėjimai vyksta, mokėjimai yra galimi, mokėjimai yra teisėti. Valstybė užtikrina, kad važiuotų tik tos prekės, kurios gali važiuoti pagal europinį reguliavimą ir išaiškinimus“, – penktadienį Klaipėdoje žurnalistams sakė M. Skuodis.

„Tik pakartosiu premjerės pasisakymą, kad iš savo pusės Vyriausybė jau yra padariusi praktiškai visus veiksmus, kurie gali būti padaryti. Kiek girdžiu, atsiskaitymai turi vykti, nors neatmesčiau, kad tam tikriems subjektams gali kilti iššūkių. Tokių pat, kokie kyla ir dabar“, – tvirtino jis.

Ministras tikino, kad tranzitas į Kaliningradą yra ne valstybei užtikrinti svarbi funkcija, o „komercinė paslauga“, be to, kurie bankai mokėjimus iš rusiškų įmonių aptarnaus, yra „komercinių santykių dalykas“.

Tačiau jis sutiko, jog atlikti mokėjimus gali būti sudėtinga.

„Dėl mokėjimo iššūkių bus labai daug. Sankcijos nuolat keičiasi, sankcijos griežtinamos, tam tikrų komercinių santykių subjektai su kariaujančiomis šalimis atsisako“, – aiškino M. Skuodis.

Jis pabrėžė, kad kilusi diskusija dėl tolesnio apmokėjimų už tranzitą vykdymo nėra „datų klausimas“.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

 „Konkrečioms įmonėms mokėjimai gali sutrikti ir dabar, ir ateityje“, – aiškino M. Skuodis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę M. Skuodis tvirtino kad komerciniai bankai yra raštiškai informuoti, jog gali vykdyti mokėjimus už tranzitu į Kaliningradą keliaujančias rusiškas prekes, tačiau bankų pozicija dėl tokių mokėjimų nesikeičia – jie nebus vykdomi, paliekamos tik tam tikros išimtys.

„Šiaulių banko“ teigimu, kad banko nuostatos dėl mokėjimų į Rusiją ir Baltarusiją bei iš minėtų šalių išlieka tokios pačios, jis tam tikras išimtis leis tik tuomet, kai mokėjimai bus būtini valstybės funkcijoms užtikrinti arba atliekami humanitariniais tikslais. Panašios pozicijos laikosi ir Lietuvos bankų asociacija.

ELTA rugpjūčio viduryje skelbė, kad komerciniai bankai, prieš priimdami sprendimą vykdyti mokėjimus už tranzitu į Kaliningradą keliaujančias rusiškas prekes, pirmiausia nori sulaukti atitinkamų šalies institucijų patvirtinimo, jog tokios transakcijos būtų laikomos valstybės poreikių tenkinimu. Vis tik tokio institucijų patvirtinimo reikalavimas nėra numatytas įstatymuose, o daugiau susijęs su verslo noru įsitikinti, kad jiems apsisprendus vykdyti itin rizikingus mokėjimus, valstybė prisiimtų dalį atsakomybės, patvirtino Lietuvos bankų asociacija (LBA).

Be to, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba yra patvirtinusi, kad jos formali išimtis leisti priimti mokėjimus už Kaliningrado tranzitą nėra būtina ir reikalinga tais atvejais, kai atsiskaitoma už prekes, kurios yra įtrauktos į sankcijų sąrašus, arba mokėjimas susijęs su sankcijų sąrašuose esančiais fiziniais ar juridiniais asmenimis. Tokiu atveju, pagal Europos Sąjungos ar Lietuvos teisės aktus, atsiskaitymai galėtų įvykti tik tuomet, kai FNTT kiekvienu individualiu atveju suteiktų leidimą.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта