Medienos kainos, artėjant šildymo sezonui
Energetika 09 08 2013 819 peržiūros

Medienos kainos, artėjant šildymo sezonui

Iš tikrųjų trumpalaikis kainų kritimas ar kilimas dar nieko nesako, panašiai kaip akcijų biržoje.:::Apskritai vidutinė kaina labai daug nuo ko priklauso. Mat yra keturios kokybės klasės, ir vidutinės kainos kaita paprastai rodo tai, kokios klasės medienos daugiausia parduodama.

Tų pačių rąstų kaina priklauso nuo jų stambumo, medienos kokybės. Taigi gal kainos ir stabilios, bet kai viskas susumuojama, lemia tai, kokios medienos parduodama daugiausia. Jeigu daugiau parduota smulkių rąstų, vidutinė kaina bus žemesnė. Apskritai dabar medienos kainos daugmaž stabilios, o realias tendencijas parodys antrojo pusmečio aukcionai.

Malkinė mediena šiemet pigesnė nei prieš metus, bet nėra priežasčių prognozuoti nei ryškesnio pigimo, nei brangimo. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį buvo tikrai dideli kainų šuoliai. Pirmasis – krizės išvakarėse, o antrasis – gal dėl pagerėjusių lūkesčių stebėtas 2010 m. rudenį. Tačiau jau antri metai medienos rinkos svyravimai labai nežymūs ir veikiau sezoniniai negu sukeliami kokių nors svarbių įvykių.

Vieninteliai uosiai brangsta gal dėl deficito, nors jie ir nėra tokie populiarūs kietmedžiai kaip ąžuolai. Tiesa, labai brangios lieka uosinės malkos – kaip ir sausį, vidutiniškai 124 litai už kubą (be PVM).

Bet šiam medžiui apskritai jau nedaug skirta. Kaip manoma, iš Japonijos atkeliavusi grybelinė uosių liga be gailesčio niokoja ir Lietuvos uosynus. Jų, kaip ir guobų, rinkoje liks labai mažai. Tačiau dėl to uosių kainos nebus „auksinės“. Popiermedžiai šiek tiek pinga. Valstybinių miškų medienos kainos yra fiksuojamos pusmečiams: nuo sausio iki birželio pabaigos ir nuo liepos iki metų pabaigos.

Todėl būtų logiška, jei kainos liktų stabilios. Taip iš esmės ir yra. Jei medienos lieka, pavyzdžiui, nutraukus sutartis, dalis urėdijų medienos patenka į trumpalaikius aukcionus ir taip šiek tiek kainą sumažina. Ilgalaikių sutarčių kainos nustatomos pagal pusmečių aukcionų kainas. Taigi, jei rinkoje viskas gerai, sausio ir kovo ar balandžio kainos turėtų būti apylygės.

Privatūs miškai kainoms jautresni, tačiau didelių svyravimų šiemet dar nepastebima ir šiame sektoriuje. Apskritai rąstai neatpigo, nors metų pradžioje jų iš tikrųjų labiau reikėjo. Mat gruodį dar nebūna įsibėgėję kirtimai, o atsargos senka, kai kurių sortimentų jau pradeda trūkti ir kaina pradeda blaškytis.

Didieji kirtimai vyksta nuo sausio antros pusės iki kovo vidurio. Kovą ir balandį vėl pripildomi sandėliai, daugiau atvežama ir privačių miškų medienos, todėl rinka nurimsta. Balandį keliai į miškus uždaromi – sodinamas miškas. Apskritai kainos daugmaž balansuoja pagal urėdijų kainas, nors prastesnė mediena šiuo laikotarpiu ir pigesnė.

Balandį visiškai neverta prekiauti nei beržų rąstais, nei popiermedžiais, nes tai laikotarpis, kai nuo sulos ši šviežiai nukirsta mediena greitai pelija. Taigi šviežios beržų medienos atsiranda tik apie birželį. Spygliuočių rąstų paklausa stabili. Šiemet, priešingai nei ankstesniais metais, šios medienos kainos nemažėja, bet per daug ir nekyla.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Tačiau beržų rąstų kaina sumažėjusi. Sandėliai šios medienos pripildyti, tad sezoniškai padidėjusi pasiūla. Dabar pats pikas, kai viskas po žiemos baigiama suvežti į sandėlius ir visi turi daugiau mažiau, kiek kam reikia. Klaipėdoje maždaug 20 litų už kubą sumažėjusios beržų popiermedžių kainos.

Taip yra todėl, kad popiermedis apskritai nėra brangi mediena ir celiuliozės gamintojai Skandinavijos šalyse ar Vokietijoje šią žaliavą stengiasi vežtis kuo mažesniais atstumais. Lietuviški popiermedžiai šioms gamykloms yra brangiausi. Kainos miške daugmaž panašios ir Lietuvoje, ir Suomijoje, ir Švedijoje, o jos lygį lemia transportavimo išlaidos.

Juokaujama, kad lietuviški popiermedžiai laikomi „desertu“. Atrodytų, būtų galima parduoti pigiau, bet jei miškininkams už medieną nebus mokama teisinga kaina, niekas paprasčiausiai nekirs, nes miškininkystė būtų per brangus, daug investicijų reikalaujantis malonumas. Labai didelių pokyčių šiemet nepastebima.

Malkų rinka daugmaž subalansuota, popiermedžių kainos subalansuotos, o rąstų kainos ganėtinai aukštos ir stabilios. Beržų rąstai žiemą buvo ganėtinai brangūs, dabar šiek tiek papigo, bet, matyt, netrukus vėl atsities.

Apskritai medienos kainas reguliuoja vien paklausa: jei gamyklos veikia, viskas važiuoja kaip patepta, o jei neveikia, visos bėdos kariamos ant miškininkų, nes jie eilėje.

delfi.lt

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта