Mes grojame už taiką: Ukrainos nacionalinio kamerinio ansamblio „Kyjivo solistai“ koncertas Visagine
Visagine 08 04 2022 463 peržiūros

Mes grojame už taiką: Ukrainos nacionalinio kamerinio ansamblio „Kyjivo solistai“ koncertas Visagine

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio globojamas nacionalinis kamerinis ansamblis „Kyjivo solistai“ buvo išvykęs į gastroles po Europą ir apsistojęs Italijoje, kai į Ukrainą įsiveržė Rusija. Prasidėjo karas ir viskas pasikeitė.

 

Bendromis Italijos, Šveicarijos, Vokietijos, Skandinavijos ir Baltijos valstybių koncertinių įstaigų pastangomis buvo skubiai pradėtas organizuoti ansamblio „Kyjivo solistai“ koncertinis turas. Balandį ansamblis „Kyjivo solistai“ iš Norvegijos atvyksta į Lietuvą – čia Lietuvos nacionalinė filharmonija su partneriais Kauno valstybine filharmonija, Plungės kultūros centru, koncertine įstaiga Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ ir Visagino kultūros centru rengia koncertų ciklą.

Nacionalinis kamerinis ansamblis „Kyjivo solistai“ („Київські Солісти“) – tai ilgametės iškilaus ukrainiečių smuikininko ir mokytojo Bogodaro Kotorovičiaus (1941–2009) svajonės išsipildymas. Įkūrėjo tradicijoms atstovaujantys orkestro muzikantai suburti iš visos Ukrainos, dauguma jų yra nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatai. Už išskirtinius pasiekimus reprezentuojant Ukrainos kultūrą pasaulyje ansambliui buvo suteiktas Ukrainos kultūros ambasadoriaus pasaulyje titulas. Nuo 2017 m. ansamblio meno vadovo pareigas eina Anatolijus Vasilkovskis (Anatoli Vasylkovskii).

Visagine kamerinis orkestras „Kyjivo solistai“ pasirodys balandžio 15 d., minint Tarptautinę kultūros dieną. Net moderniais laikais vis dar svarbu puoselėti universalias bendražmogiškas vertybes, tiesti tolerancijos tiltus, skatinti tarpusavio pasitikėjimą, susikalbėjimą bei solidarumą. Pamatinis kultūros dienos leitmotyvas – taika per kultūrą.

„Mes grojame už taiką“, – sako Anatolijus Vasilkovskis, ansamblio „Kyjivo solistaimeno vadovas. „Sunku išreikšti savo emocijas žodžiais... mūsų šeimos yra Ukrainoje ir su jomis palaikome ryšį kiekvieną dieną; su tėvais, broliais ir seserimis bei giminaičiais. Šiuo metu mūsų darbas yra sunkus, bet mes grojame. Muzika padeda mums šioje situacijoje, ir mūsų pareiga yra atstovauti Ukrainos kultūrai.

Kamerinio orkestro „Kyjivo solistai“ programoje skambės ukrainiečių kompozitorių klasikų ir žymiausių nūdienos kūrėjų Maksymo Berezovskio, Valentino Silvestrovo, Myroslavo Skoryko, Oleksandro Shymko įstabiausi kūriniai, styginių ansambliui aranžuotos ukrainiečių liaudies dainos, vieno žymiausių italų filmų muzikos kompozitoriaus Nino Rota koncertas styginiams ir 14-mečio jaunuolio, būsimo muzikos genijaus Felixo Mendelssohno-Bartholdy 10-oji simfonija. Tai ypatingo emocinio užtaiso koncertas skelbiantis pasauliui žinią, kad Ukraina yra ir bus laisva, kad menas ir kultūra atlieka svarbią misiją, kuri turi būti tęsiama nepaisant nieko.

 

Visagine kamerinis ansamblis „Kyjivo solistai“ pasirodys balandžio 15 d. 18 val. VKC salėje „Draugystė“, Parko g. 7.

 

Informacija: www.visaginokultura.lt

Bilietai: www.tiketa.lt arba VKC „Draugystė“ kasoje (Parko g. 7) II-VI 14-20 val. (atsiskaitymas tik grynaisiais).

 

Visagino kultūros centro informacija

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта