Miškų gaisrai pastebimai veikia klimatą
Įdomu žinoti 30 07 2019 872 peržiūros

Miškų gaisrai pastebimai veikia klimatą

Miškų gaisrai Šiaurės Rusijos platybėse jau sunaikino milijonų hektarų plotą. Tačiau žala žmonių sveikatai ir lėktuvų skrydžių sutrikdymas nėra vienintelis milžiniškų gaisrų padarinys. Aplinkosaugininkai įspėja, kad didžiulių miškų plotų sunaikinimas įsuka pavojingą klimato kaitos spiralę ir tiesiogiai prisideda prie Arkties ledynų tirpimo.

Nuošaliuose Sibiro regionuose kasmet kyla dideli miškų gaisrai. Neretai čia tarnybos įsikiša tik tada, kai kyla pavojus žmonių gyvybei. Tačiau šiais metais gaisrai pasiekė neįprasta mastą. Pirmadienio žinybų duomenimis, pelenais jau virto 3,2 mln. hektarų miškų. Gaisrų ypač paveikti Jakutijos, Krasnojarsko ir Irkutsko regionai.

Nacionalinė miškų administracija nurodė, kad liepsnas pakurstė šiai šalies daliai „anomalūs“ 30 laipsnių karščiai ir smarkus vėjas. Jau daug savaičių apie šimtą vietovių gaisrų teritorijose gaubia rūkas, čia paskelbta ekstremali padėtis.

Miškų gaisrų padarinius junta ir didmiesčiai Tomsko, Altajaus, Jekaterinburgo ir Čeliabinsko regionuose. Keliuose oro uostuose dėl dūmų sutrikdytas lėktuvų eismas.

„Dūmai yra siaubingi, - sakė pensininkė Raisa Brovkina, kuri buvo atvežta į ligoninę, kai nualpo gatvėje Vakarų Sibiro Novosibirsko didmiestyje. – Man trūksta oro, svaigsta galva“.

Sekmadienį Sibire liepsnojančių miškų gaisrų dūmai pasiekė ir kaimyninį Kazachstaną. Sostinėje Nur Sultane ir kituose regionuose kenksmingųjų dalelių koncentracija viršijo normą, pranešė meteorologijos tarnyba.

Rusijos „Greenpeace“ aktyvistai pabrėžia, kad miškų gaisrai šalies rytuose „jau seniai nėra vietos problema“. Priešingai, tai „aplinkos katastrofa nacionaliniu lygiu“. Organizacija nurodo, kad šiais metais iš viso jau išdegė 12 mln. hektarų plotas. Dėl gaisrų į aplinką pateko dideli kiekiai klimatui kenksmingo anglies dvideginio. Be to, išdegę miškai nebegali sugerti CO2. O kur dar „suodžių dalelių, nusėdančių ant ledo ir sniego, problema“, įspėjo Pasaulio meteorologijos organizacija. Dėl suodžių tirpsta ledas, o jais apnešti sniegynų ir ledų plotai neatspindi tiek daug saulės šviesos – dėl to Žemė mažiau vėsinama.

JAV kosmoso agentūros NASA nuotraukose, kurios paskelbtos tviteryje, matyti, kad didžiuliai dūmų debesys jau pasiekė Arktį. Grigorijus Kuksinas iš „Greenpeace“ organizacijos sakė, kad suodžiai ir pelenai greitina Arkties ledynų ir amžinojo įšalo tirpimą. Todėl miškų gaisrų Sibire įtaka klimatui yra „labai didelė“.

G. Kuksinas įspėja dėl pavojingo užburto rato: „Kuo daugiau gaisrų darys įtaką klimatui, tuo palankesnės bus sąlygos naujiems pavojingiems gaisrams kilti“. Todėl Rusijos „Greenpeace“ aktyvistai renka parašus po peticija, kurioje Rusijos žinybos raginamos aktyviau kovoti su miškų gaisrais.

ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта