Mokslininkai įminė „sumuštinio dėsnį“
Kultūros ir sporto renginiai 04 09 2013 836 peržiūros

Mokslininkai įminė „sumuštinio dėsnį“

Britų mokslininkai pareiškė pagaliau išsiaiškinę, kodėl sumuštinis dažniausiai būna linkęs kristi skaniausia dalimi žemyn.:::Mančesterio metropolijos universiteto maisto kokybės profesorius Chrisas Smithas, tikrindamas savo hipotezę, sumuštinį ant grindų metė 100 kartų. Paaiškėjo, kad kalta vis dėlto ne sumuštinio prigimtis, o aplinka.

Kitaip tariant, tais atvejais, kai skaniausia sumuštinio dalis akmeniu lekia į grindis, sumuštiniui paprasčiausiai neleidžiama padoriai įsibėgėti ir kūlverstį atlikti iki galo – maisto produktas tekšteli ant grindų gausiąja puse todėl, kad būna nepakankamas stalo aukštis. Dažniausiai stalas būna tokio aukštumo, kad riekei, kad ir kaip šioji besistengtų, ore pavyksta apsiversti ne daugiau nei 0,5 karto.

Minėtas britų profesorius sumuštinius svaidė nuo 76 cm aukščio stalo. 81 proc. atvejų ant grindų sumuštiniai leptelėdavo sviestu tepta puse. „Klausimas, ar sumuštinis tikrai visados leidžiasi ant sviestuotos pusės, yra problema, dėl kurios JAV humoro serialo „Big Bang Theory“ herojai nemiegotų naktimis, – pakomentavo tyrimo, kurio išvados paženklins minėto serialo naujausių serijų DVD plokštelės įmautę, autorius. – O jeigu rimtai, visa esmė – kojų ilgyje. Jei svajojate, kad sumuštinis ant grindų nusileistų kaip laivas ant vandens, jums derėtų investuoti į aukštesnį stalą. Visi sumuštiniai ant neapteptos pusės kris nuo 2,5 m aukščio stalo. Tada riekelė spės apsisukti visais 360 laipsnių.“

„O jei tokia idėja nepatinka, tada stenkitės išvis nemėtyti sumuštinių ant žemės“, – rimtu veidu pasakojo prof. Ch. Smitas. Pasirodo, stalo aukštis – dar toli gražu ne viskas. Sumuštinio skrydžio trajektoriją nemaža dalimi apsprendžia ir tokios aerodinaminės charakteristikos kaip oro skylučių skaičius duonos riekelėje. Logiškai mąstant, jos turėtų pristabdyti krintantį sumuštinį, o pusė stabdžių dingsta vieną riekės pusę nuoširdžiai aptepus sviestu. Tai keičia riekės sukimosi ore charakteristikas.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Sumuštinio dėsnis“ visuomenę ir mokslininkus glumina jau beveik 180 metų. Pirmą kartą diskusiją šiuo klausimu 1835 m. pradėjo amerikiečių žurnalas „New York Monthly Magazine“.

delfi.lt

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта