Mokymasis lietuvių kalbos poromis. Kas stabdo unikalaus projekto pradžią?
Visagine 22 02 2019 774 peržiūros

Mokymasis lietuvių kalbos poromis. Kas stabdo unikalaus projekto pradžią?

Visagino Trečiojo amžiaus universitetas, kuriam vadovauja Asta Sieliūnienė, pradeda unikalų projektą, kurio dėka vyresnio amžiaus rusakalbiai visaginiečiai (50+) įgis lietuvių kalbos bendravimo įgūdžių.

Tačiau projektas, kurio pavadinimas yra „Valstybinės kalbos vartojimo įgūdžių tobulinimo programos, skirtos socialinę atskirtį patiriantiems kitakalbiams visaginiečiams, įgyvendinimas“, netikėtai susidūrė su sunkumais - savanorių trūkumu. Jų vaidmuo projekte - būti poroje su asmeniu, kuris siekia suprasti ir kalbėti lietuvių kalba; tapti jo partneriu ir mentoriumi.

Gali būti, kad netikėtų kliūčių priežastimi šiam įdomiam projektui tapo nepakankamas informacijos kiekis gyventojams. Todėl mes nusprendėme užpildyti šią spragą pakalbėdami su programos iniciatore Asta Sieliūniene.

- Gerbiama Asta, papasakokite apie Jūsų projekto esmę.

- Kadangi šį projektą finansuoja Europos socialinis fondas, jo reikšmė yra pačiai bendruomenei dalyvauti sprendžiant bet kokias socialines problemas.

Tai nedidelis projektas, kurio įgyvendinimui reikia surasti 12 žmonių, kurie laisvai kalba lietuvių kalba ir nori padėti kitiems visaginiečiams - tiems, kurie vis dar negali kalbėti lietuviškai arba jaučiasi nepatogiai, kada jiems tenka kalbėti šia kalba.

Mūsų projekto vykdymo metodai pasiskolinti iš tarptautinės savanoriškos veiklos programos „Big Brothers & Big Sisters“ (Didysis brolis ir didžioji sesė), kai savanoris dirba poroje su kitu asmeniu, kuris turi kokių nors problemų ar nori kažką išspręsti.

Šis „didžiojo brolio“ metodas naudojamas, pavyzdžiui, mokyklinėje aplinkoje, kurioje vyresnio amžiaus moksleiviai praleidžia laiką su jaunesniais moksleiviais, kad padėtų jiems atrasti save, suformuoti savo gyvenimo vertybes.

Mūsų idėja yra tame, kad lietuvių kalbą mokantis asmuo padeda įveikti diskomfortą asmeniui, kuris dar nežino šios kalbos arba žino neužtektinai.

- Kaip vyks žmonių, kurie nori būti projekto dalyviais, atranka?

- Siekiant užtikrinti, kad mūsų dalyviai atitiktų programos reikalavimus, tikslinė mokinių grupė bus nustatoma testavimo būdu. Mes pakviesime juo laikyti egzaminą II kategorijos lygmeniu, tuo atveju jei jie egzamino neišlaiko, šie žmonės ir yra mūsų tikslinė grupė.

- Įdomu, kaip neišlaikytas egzaminas suteikia galimybę dalyvauti Jūsų programoje?!

- Taip, tai kaip tik tas unikalus atvejis, kada žmonės džiaugsis, kad neišlaikė egzamino.

Mes neturime tikslo išmokyti dalyvius gramatikos ar kažkokių taisyklių. Mes remsimės esamu dalyvių žinių lygiu ir judėsime į priekį - atsipalaidavusio, įdomaus bendravimo poromis forma.

- Kuriame etape šiuo metu yra projektas?

- Vasario pabaigoje - kovo pradžioje mes surinksime žmones iš mūsų tikslinės grupės ir, pradžiai, sužinosime kiekvieno dalyvio motyvaciją, kad žmogus nemestu užsiėmimų po savaitės.

Programos trukmė - 3 mėnesiai. Viena jos dalis vyks Visagine - renginiuose, įstaigose, net parduotuvėse, taip pat vyks užsiėmimai kompiuteriu, nes žmonėms reikia mokėti užeiti, pavyzdžiui, į SoDros arba mokesčių inspekcijos tinklalapį, o gal, visai gali būti, ir į kitus Lietuvos valstybinių institucijų informacinius puslapius.

Kita programos dalis - Lietuvos miestų aplankymas. Numatomos kelionės į Vilnių, Rokiškį, Biržus - 2019 metų Lietuvos kultūros sostinę.

Pasibaigus programai, dalyviai neprivalo laikyti jokių egzaminų, kad įrodytų, kad jie kažką išmoko. Bet jei jie pradės gerai, patogiai jaustis įvairiose situacijose, tada galime manyti, kad tikslas buvo pasiektas. Tačiau, jei kas nors norės oficialiai patikrinti savo žinias, jie galės nueiti ir laikyti egzaminą.

- Ši programa skirta žmonėms turintiems laisvo nuo darbo laiko ar bedarbiams?

- Ne, nebūtinai. Programa numato pusantros valandos užsiėmimus vieną darbo dieną per savaitę, poros gali susitarti dėl patogiausio joms laiko. Galima susitikti ir 45 minutėms du kartus per savaitę.

O savaitgalį užsiėmimai bus veiksmingesni ir truks 5 valandas. Tai leis jums pasinerti į bendravimo atmosferą - lankantis viename ar kitame renginyje, einant į parduotuvę, pasivaikščiojant, dirbant kompiuteriu. Taigi, kiekvieną savaitę užsiėmimai vyks 6,5 valandas.

-Priminkite, prašau, dar kartą reikalavimus?

- Jų yra tik du. Pirmasis - noras ir atsakomybė už mentoriaus vaidmenį, kurį asmuo prisiima. Antrasis reikalavimas yra lietuvių kalbos žinios. Savanoris šiuo atveju - tai jokiu būdu nėra diplomuotas lituanistas, o paprastas žmogus, kuris lietuvių kalbą moka gimtosios kalbos lygmeniu.

- Problema tame, kad nėra pakankamai „vyresniųjų brolių“ savanorių? Kaip jūs jų ieškote?

- Mes skelbėme skelbimus, į kuriuos atsakė daug norinčių mokytis, tačiau buvo tik 4 žmonės, kurie sutiko būti savanoriais.

- Manau, kad tai tiesiog dėl informacijos stokos. Savanoriai būtinai atsiras!

Bendravo Ina Negoda.

P.S. Negalime patikėti, kad iš tų, kas lietuvių kalbą moka gimtosios kalbos lygmeniu, neatsiras dešimties altruistų savanorių, tapti „vyresniuoju broliu“ ar „vyresne sese“ 3 mėnesių laikotarpiui tiems, kas nori bendrauti valstybine kalba. Savanoriai, atsiliepkite! Asta Sieliūnienė laukia jūsų!

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта