Muziejuje – sovietinių atvirukų paroda
Kultūros ir sporto renginiai 24 12 2010 896 peržiūros

Muziejuje – sovietinių atvirukų paroda

Molėtų krašto muziejuje veikia sovietinių naujamečių atvirukų paroda. Jos sumanytojai sako, kad pašto dėžutėje rastas sveikinimas pakelia nuotaiką.:::Šiais laikais sveikinimą išsiųsti žinute ar elektroniniu paštu – jokio vargo, tačiau parodos autorė įsitikinusi, kad laiškų dėžutėje rastas vokas su linkėjimais ilgam pakelia nuotaiką, o jei gautus atvirukus išsaugai – jie tampa vertybe, praneša LTV „Panorama“.

„Pats pirmutinis atvirukas yra tas, kurį man parašė mano mylimiausia močiutė, tėčio mama. Aš į jį visada žiūrėdavau, šalia knygučių pasidėjusi, aišku, norėdavau prie jo pripiešti, bet mama visą laiką bardavo, ir tokiu būdu jis išliko neapipieštas“, – prisimena muziejaus etnografė Nijolė Aleinikovienė.
Parodoje iki sausio 6-osios eksponuojama 80 sovietinių naujametinių atvirukų nuo 1959 iki 1980 metų iš asmeninės muziejininkės kolekcijos. Esą be pagrindinių atvirukų atributų – Senio Šalčio, snieguolių, animacinių herojų kiškių, meškinų – dominavo ir dešimtmečių politiniai motyvai.
„Jeigu 1960–1970 metų – tai yra kosminio laivo statyba, miško žvėrelių užduotis, kad greičiau Senis Šaltis atvyktų pas vaikus, o 1970 metų atvirukuose daugiau dominuoja Maskvos Kremliaus simbolika, raudonos vėliavos fone pjautuvas, kūjis ir penkiakampė žvaigždė“, – pasakoja etnografė.

Anuomet daugumą atvirukų galėjai siųsti kaip atvirlaiškį – pakako priklijuoti tik pašto ženklą, tačiau parodos rengėjos teigia, kad būdami kuklūs lietuviai juos dėdavo į vokus.
„Lankytojai ieško savo turėtų atvirukų: „Aš tokį pirkau“, „Aš tokį rašiau“, „Aš tokį turėjau“, „Man tokį atviruką atsiuntė būsimas vyras“. Labai smagu, kad žmogus randa savo praeitį“, – tvirtina Krašto muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė.
Moterys sako šia paroda norėjusios ne tik paskatinti žmones vėl rašyti atvirukus, tačiau ir juos saugoti. Esą liaudies išmintis byloja, kad linkėjimų išmesti nevalia, nes geri žodžiai išsipildys tik nuolat   juos kartojant.

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта