N. Pelosi: JAV neleis Kinijai izoliuoti Taivano
Pasaulyje 05 08 2022 788 peržiūros

N. Pelosi: JAV neleis Kinijai izoliuoti Taivano

JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „neleis“ Kinijai izoliuoti Taivano. Ji tai sakė po Pekiną supykdžiusio vizito šioje savarankiškai valdomoje saloje. Kinija, laikanti Taivaną savo teritorijos dalimi, netoli salos pradėjo didžiausias kada nors vykusias karines pratybas, kai N. Pelosi nepaisė grasinimų ir atvyko į salą. Ji yra aukščiausia Taivane apsilankiusi JAV pareigūnė.

Per paskutinį savo kelionės po Aziją etapą į Tokiją atvykusi N. Pelosi tiesiogiai nekomentavo pratybų, tačiau tvirtino, kad Amerikos politikai turi turėti galimybę laisvai keliauti į Taivaną. „Jie gali mėginti neleisti lankytis Taivane (...) tačiau jiems nepavyks izoliuoti Taivano neleidžiant mums ten keliauti“, – sakė ji žurnalistams.

„Mes neleisime jiems izoliuoti Taivano“, – sakė N. Pelosi, išvardinusi žemesnio lygio JAV pareigūnų vizitus į salą ir pakartojusi, kad jos kelionė „nėra susijusi su status quo pakeitimu“ regione. „Tai susiję su visais teisės aktais ir susitarimais, nustačiusiais, kokie yra mūsų santykiai. Kad Taivano sąsiauryje būtų taika ir vyrautų status quo“. N. Pelosi pavadino salą „viena laisviausių šalių pasaulyje“ ir „didžia demokratija su klestinčia ekonomika“.

82 metų amerikiečių politikė vieši Japonijoje pirmą kartą nuo 2015 m., penktadienio rytą ji susitiko su ministru pirmininku Fumio Kishida, sakiusiu, kad Japonija „ragina nedelsiant atšaukti karines pratybas“. Tokijo teigimu, penkios Kinijos balistinės raketos nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o keturios jų, teigiama, nuskriejo virš pagrindinės Taivano salos. F. Kishida pasmerkė raketų paleidimą kaip „rimtą problemą, turinčią įtakos mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų piliečių saugumui“. Kai kurios Japonijos piečiausio Okinavos regiono dalys yra netoli Taivano, taip pat ir salelės, dėl kurių seniai vyksta Tokijo ir Pekino ginčas.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Gegužę JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat supykdė Pekiną, kai per vizitą Japonijoje pareiškė, kad JAV pajėgos gins Taivaną, jei Kinija mėgins jėga perimti salos kontrolę. Vis dėlto J. Bidenas ir jo komanda tuo metu tvirtino, kad jų požiūris į Taivaną nepasikeitė. Tai reiškia paramą jo vyriausybei tuo pačiu metu diplomatiškai pripažįstant Pekiną, o ne Taipėjų, ir prieštaravimą oficialiam Taivano nepriklausomybės paskelbimui lygiai taip pat kaip Kinijos veiksmams jėga užimti salą.   

Penktadienį N. Pelosi sakė, kad Jungtinės Valstijos nori rasti „bendrą kalbą“ su Kinija daugeliu klausimų – nuo žmogaus teisių iki klimato kaitos. „Jei dėl komercinių interesų neginsime žmogaus teisių Kinijoje, prarasime bet kokį moralinį autoritetą ginti žmogaus teises bet kurioje pasaulio vietoje“, – sakė ji.


AFP-ELTA

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта