Naujasis „Lietuvos energijos“ blokas pradėjo gaminti pirmąsias megavatvalandes
Energetika 13 03 2012 674 peržiūros

Naujasis „Lietuvos energijos“ blokas pradėjo gaminti pirmąsias megavatvalandes

Kovo 9 d. naujojo „Lietuvos energijos“ 455 MW galios kombinuoto ciklo bloko generatorius buvo pirmą kartą sinchronizuotas su perdavimo tinklu.:::Tai reiškia, jog šiuo metu išbandomas blokas ėmė gaminti pirmąsias elektros energijos megavatvalandes. „Kovo 9 d. bloko generatorius, kuris šiuo metu yra galingiausias Lietuvoje ir Baltijos šalyse, buvo pirmą kartą sinchronizuotas su perdavimo tinklu.
Tai žymi elektros energijos gamybos pradžią. Keturis mėnesius truksiančių bandymų metu planuojama iš viso pagaminti apie 400 mln. kWh elektros energijos arba apie 5 proc. metinio šalies elektros poreikio“, - sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.
Visa naujojo kombinuoto ciklo bloko bandymų metu pagaminta elektros energija vartotojus pasieks per operatoriaus „Litgrid“ perdavimo tinklą, parduodant ją per elektros biržą. „Naujasis „Lietuvos energijos“ generatorius neabejotinai yra gera žinia. Kuo daugiau tokių generatorių veiks elektros perdavimo sistemoje, tuo saugesnis ir patikimesnis bus sistemos darbas,“- sako elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys.
Iki sinchronizavimo su perdavimo tinklu blokas buvo išbandytas turbinai sukantis tuščia eiga, taip pat buvo suderinta ir išbandyta bloko paleidimo, valdymo ir apsaugos įranga. Pasibaigus bandymams, bloko statybos rangovai perduos jį „Lietuvos energijos“ specialistams. Planuojama, kad bloko eksploatacija prasidės dar šių metų rudenį.
Naujajam blokui reikės apie 30 proc. mažiau dujų elektros kilovatvalandei pagaminti. Blokas bus ekonomiškesnis ir efektyvesnis aplinkosauginiu požiūriu, lyginant su senaisiais elektrinės blokais.
Kontraktas su Ispanijos koncernu Iberdrola Ingenieria y Construccion, S.A.U. dėl kombinuoto ciklo bloko statybos buvo pasirašytas 2009 m. balandžio pabaigoje.
enmin.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта