Naujojo cirko žvaigždės vėl leisis Visagine
Visagine 13 09 2021 637 peržiūros

Naujojo cirko žvaigždės vėl leisis Visagine

Rugsėjo 17-21 d. Visagino kultūros centras vėl kviečia į vienintelį Utenos regione tarptautinį šiuolaikinio cirko festivalį  Naujojo cirko stotelė Visagine‘21.

Festivalio programoje bus pristatyti 4 užsienio cirko kūrėjų ir 3 jaunojo Lietuvos cirko atstovų darbai. Atskirų spektaklių dalyvių geografija labai plati: Prancūzija, Švedija ir JAV, Belgija ir Nyderlandai, Lietuva, Suomija ir Brazilija. Žanrų – taip pat įvairovė: oro ir sportinė akrobatika, šokis, inovatyvus žongliravimas, klounados, triukai su BMX dviračiu ir tarpdisciplininiai performansai. 

Šiuolaikinis/naujasis cirkas – viena inovatyviausių scenos menų sričių, sparčiai besivystanti daug kur pasaulyje. Jis žinomas kaip transformuota tradicinio cirko forma, kurioje atsisakyta išnaudojamų gyvūnų, apjungiamos keletas ar visos tradicinės cirko disciplinos, kiti scenos menai, įterpiama ir postdraminio teatro patirtis. Naujojo cirko dėka gyvūnų pasirodymus sėkmingai pakeitė scenos menų raiškos elementai, artistų judesiai ir emocijos, dramaturgijos bei scenos erdvės suvaldymo gebėjimai, nauji inžineriniai išradimai, į sportą panašesnius senojo cirko triukus išstūmė meninės priemonės, spektaklio, kaip kūrybos produkto, visumos siekis.

Lietuvoje apie šią sritį vis dar palyginti maža informacijos, nors ji čia plėtojama jau keliolika metų. Lietuvoje šiuolaikinį cirką, pirmiausia festivaliu „Naujojo cirko savaitgalis“, nuo 2006 m. Vilniuje nuosekliai pristato „Menų spaustuvė“. Tuo tarpu šiuolaikinio cirko apraiškos Lietuvos regionuose vis dar labai retos ir fragmentinės. Trečią kartą organizuojamas festivalis „Naujojo cirko stotelė Visagine’21“ – proga Visagino ir aplinkinių miestų publikai pažinti šiuolaikinio cirko įvairovę. Visaginas ideali terpė naujajam cirkui – nuo 1978 m. mieste vystoma sportinė akrobatika.

Kuo naujojo cirko festivalis nustebins Visaginą?

Šiemet, į jau trečią kartą vyksiantį festivalį, iš Prancūzijos atvyksta 1991 m. šios šalies čempionas bei pasaulio vicečempionas mažųjų dviračių (BMX) laisvojo stiliaus (angliškai – „Flat-BMX“) rungtyje Vincentas Warinas. Jo trupės „Cie 3.6/3.4“ vaidinimas „Velociklopediniai skanėstai“ jau pristatytas 19 šalių, jame greta dviratininko yra pasirodę daugiau negu 100 įvairių instrumentų ir žanrų muzikantų – Lietuvoje tai bus muzikantas saksofonistas Vygintas Kisevičius. Spektaklis yra savito pobūdžio BMX dviračiui sukurtos choreografijos, naujos muzikinės-garso aplinkos ir žiūrovų patirties susitikimas.

Iš Švedijos atvyksta žinomiausias šiuo metu šios šalies žonglierių darinys – trupė „Kapsel“ su vienu įžymiausių šių laikų pasaulio žonglierių tradicinio ir šiuolaikinio cirko srityse, cirko idėjų populiarintoju amerikiečiu Jayumi Gilliganu ir Eriku Åbergu, vienų žinomiausių šios srities profesionalų Skandinavijoje, vadinamu žonglieriumi, žongliravimo istoriku ir išradėju. „Kapsel“ tarptautinėje cirko bendruomenėje garsėja įvairiomis veiklomis: jie rodo savo spektaklius, užsiima meniniais manipuliavimo objektais, muzika ir mokslu tyrinėjimais, yra įkūrę butikinių žongliravimo reikmenų gamybos įmonę, išleidę keletą dokumentinių vaizdo įrašų rinkinių, transliavę podcast'ą apie žongliravimo kultūrą.

Tarp Belgijos ir Olandijos savo kūrybinį gyvenimą dėliojantis Pietas Van Dycke‘as – įvairiapusis cirko ir šokio kūrėjas, atlikėjas, treneris ir mokytojas. Po matematikos mokslų Briugėje, 2018 m. jis baigė choreografiją Fontys menų mokykloje Tilburge. Kūrėjui būdingas šokio ir cirko suliejimas, gravitacijos, pusiausvyros, laiko ir ištvermės ribų paieškos. Šiemet birželį už išskirtinį choreografinį talentą į Lietuvą atkeliaujančiame duete „On Point“ P. Van Dycke‘as buvo apdovanotas vienu prestiziškiausių Nyderlanduose BNG Banko šokio prizu 2021 m.

Luis Sartori do Vale ir Mira Ravald duetas, atstovaujantis Suomiją ir Braziliją, į Visaginą atvyksta su jautriu ir šmaikščiu spektakliu „Taškas, taškas, taškas“ pagal brazilų rašytojo Mario Vale knygą vaikams „Três pontinhos“ (liet. „Trys taškeliai“). Tarpdisciplininio pasirodymo metu atlikėjams antrina du seni projektoriai, kuriantys įsivaizduojamas visatas, kur taškelis virsta kamuoliu, muse, mėnuliu, sėkla, medžiu… Dueto pasirodyme dera akrobatiniai triukai, žongliravimas ir klounada.

Ką tik iš šiuolaikinio cirko studijų Italijoje, FLIC cirko mokykloje Turine, grįžusi vilnietė oro akrobatė Izabelė Kuzelytė pristatys savo naujo darbo eskizą „Būtybių gyvenimas“. Jau keletą metų dėl įvairių aktyvių cirko veiklų Lietuvos scenos menų bendruomenėje žinomas kaunietis Džiugas Kunsmanas šiame projekte pristatys naują savo solo darbą. O palangiškė, viena aktyviausių lietuvių šiuolaikinio cirko kūrėjų, Marija Baranauskaitė parodys savo naujausią performansą muzikos instrumentams – violončelėms.

 

Festivalį „Naujojo cirko stotelė Visagine’21“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Visagino savivaldybė ir Suomijos mobilumo programa  „TelepART“.

 

PROGRAMA: https://fb.me/e/2uoHIjJON

BILIETAI: www.tiketa.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта