Netoli Lietuvos fiksuojamas naujas paukščių gripo protrūkis
Mokslas ir sveikata 31 01 2020 762 peržiūros

Netoli Lietuvos fiksuojamas naujas paukščių gripo protrūkis

Ketvirtadienį didelio patogeniškumo (H5N8) gripo protrūkis pirmą kartą pasireiškė Lenkijos Volštyno apskrityje esančiame paukštininkystės ūkyje. Patvirtintas ir mažo patogeniškumo (H5 potipio) virusas kalakutų ūkyje Danijoje, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pranešama, kad naujausias gripo protrūkis Lenkijoje patvirtintas komerciniame kalakutų ūkyje, kuriame staiga nugaišo daugiau kaip 1 tūkst. kalakučiukų. Iš viso šiame ūkyje auginta daugiau kaip 36 tūkst. kalakutų.

Gauta informacija ir apie pirmąjį mažo patogeniškumo paukščių gripo protrūkį ekologiniame vištų dedeklių ūkyje Danijoje. Kiaušinių produkcijai ūkyje buvo laikoma apie 48 tūkst. paukščių. Danijos veterinarijos specialistai aplink užkrėstą ūkį nustatė 1 kilometro apribojimų zoną, visi paukščiai bus saugiai nugaišinti ir sunaikinti.

VMVT primena, kad nuo praėjusių metų gruodžio 31 dienos iki šiol Lenkijoje jau patvirtinta 19 paukščių gripo protrūkių 9 šalies apskrityse: Liubartuvo, Ostruvo, Krasnostavo, Myslibožo, Kolsko, Legnicki, Šamotulų, Ylavos ir Volštyno. Dėl pavojingo viruso kaimyninėje valstybėje sunaikinta daugiau kaip 280 tūkst. paukščių.

Kitose ES valstybėse per pastarąjį mėnesį nustatyta dar 11 didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso židinių: Slovakijoje – 4, Vengrijoje – 4, Rumunijoje – 2 ir Čekijoje – 1.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта