Nuo 2020-ųjų pajamų mokesčio dalį paramai gyventojai skirs e. būdu
Lietuva ir Baltijos šalys 19 09 2019 751 peržiūros

Nuo 2020-ųjų pajamų mokesčio dalį paramai gyventojai skirs e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atnaujinus gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies skyrimo paramai taisykles, esminė informacija apie pokyčius paramos gavėjus bei politines partijas pasieks asmeniškai – per Mano VMI. Nuo 2020 m. sausio 1 d. prašymus skirti dalį pajamų mokesčio paramai teiksime tik elektroniniu būdu – VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS), tad mokesčių administratorius siekia užtikrinti, kad organizacijos bei politinės partijos spėtų iš anksto pasidalinti šia žinia ir su kitąmet paramą jiems galimai skirsiančiais bei anksčiau tik popierinius prašymus teikusiais gyventojais.

„Sprendimas atsisakyti popierinių prašymų priimtas siekiant užkirsti kelią neteisėtiems asmens duomenų panaudojimo atvejams bei įvertinus gyventojų elgsenos pokyčius. Pernai e. būdu savarankiškai dalį pajamų mokesčio skyrė apie 70 proc. gyventojų ir jų skaičius kasmet auga, o net 60 proc. popierinius prašymus skirti paramą pateikusių gyventojų savo pajamų deklaracijas pildo e. būdu. Galima daryti prielaidą, kad jie taip pat turi galimybes bei įgūdžius pildyti duomenis e. būdu“, – teigia VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė. Šis būdas patogesnis, saugesnis bei taupo gyventojų laiką ir pinigus, nes nebereikia rūpintis, kad popieriuje pateiktas prašymas būtų tinkamai užpildytas, laiku pasiektų VMI bei mokėti už jo siuntimą.

VMI atstovė ramina kompiuteriu nesinaudojančius ar interneto ryšio neturinčius, tačiau dalį pajamų mokesčio paramos gavėjams ar politinėms partijoms norinčius skirti gyventojus. Jau nuo sausio 1 d. pildant prašymus e. būdu, visą reikiamą pagalbą gyventojai gaus tiek atvykę į VMI gyventojų aptarnavimo padalinius, tiek paskambinę Mokesčių informacijos centro telefonu 1882. Prašymus EDS sistemoje taip pat bus galima užpildyti bei pateikti ir visoje Lietuvoje veikiančiuose Viešuosiuose interneto prieigos taškuose, į kuriuos tam tikru laiku atvyks ir VMI specialistai. Aktualią informaciją paramos gavėjai ir ją teikiantys gyventojai taip pat galės rasti šiai temai skirtoje VMI svetainės skiltyje, kuri bus nuolat pildoma.

Svarbu pažymėti, kad įgyvendinant mokesčių reformą, nuo šių metų 1,289 karto padidintas „ant popieriaus“ gaunamas darbo užmokestis bei atnaujinti GPM tarifai, todėl pasikeitė ir procentinės paramai skiriamos pajamų mokesčio dalys. Nuo 2020 m. paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, bus galima skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio (anksčiau buvo skiriama 2 proc.), politinėms partijoms – iki 0,6 proc. GPM (anksčiau buvo 1 proc.), profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. GPM (anksčiau buvo 1 proc.).

Be to, gyventojams, kurie anksčiau pateiktuose prašymuose iš karto nurodė norintys paramą skirti toms pačioms organizacijoms ne tik šiais, bet ir kitais metais ar maksimaliam 5 metų laikotarpiui, pateiktų prašymų tikslinti nereikės. Paramai skirtos pajamų mokesčio dalys bus perskaičiuotos automatiškai, tad 2020 m. ir vėlesniais metais pasirinktoms organizacijoms nuo asmens sumokėtų mokesčių bus pervedama tokia pat paramos dalis.

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта