Paleidžiamas egzoplanetas tirsiantis ESA palydovas
Mokslas ir sveikata 17 12 2019 676 peržiūros

Paleidžiamas egzoplanetas tirsiantis ESA palydovas

Pirmasis Europos kosmoso agentūros (ESA) palydovas, kuris tyrinės už Saulės sistemos esančias planetas, antradienį bus paleistas iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje.

„Cheops“ pavadintas palydovas stebės ryškias žvaigždes, aplink kurias, kaip jau žinoma, sukasi įvairių dydžių egzoplanetos. Šių planetų dydis tarp Žemės ir Neptūno dydžio.

Bendra ESA ir Šveicarijos mokslininkų misija leis užfiksuoti nedidelius žvaigždės ryškio pokyčius tuo metu, kai planetos skrenda per žvaigždės diską, žiūrint į ją iš Žemės.

Naujasis palydovas leis tiksliai išmatuoti planetų dydį, tada mokslininkai tikisi pasinaudoti jau iš ankstesnių tyrimų žinoma planetų mase ir apskaičiuoti jų tankį.



ESA teigimu, planetos tankis „suteikia esminės informacijos apie jos sudėtį ir struktūrą, pavyzdžiui, ar planeta sudaryta iš uolų, ar iš dujų, o galbūt joje yra vandenynų“.

Europos kosmoso bendrovė „Arianespace“ palydovą „Cheops“ paleis rusų gamybos raketa „Sojuz“. Taip pat į orbitą bus iškeltas Italijos kosmoso agentūros Žemės stebėjimo palydovas ir keli mažesni palydovai.

Planuojama, kad paleidimas vyks 5.54 val. vietos laiku (10.54 val. Lietuvos laiku). Paleidimą bus galima stebėti ESA tinklalapyje. „Cheops“ skries aplink Žemę 700 km aukštyje.


ETA

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта