Pasviręs bokštas Vokietijoje kovoja dėl išlikimo
Kultūros ir sporto renginiai 12 02 2011 922 peržiūros

Pasviręs bokštas Vokietijoje kovoja dėl išlikimo

Vokietijos miestas Bad Frankenhausenas didžiuojasi savo bažnyčios bokštu, pasvirusiu labiau nei Pizos, tačiau bažnyčiai gresia nugriovimas.:::Atrodo, kad Europos labiausiai pasvirusio bokšto likimas – nugriovimas, kadangi bažnyčia šiuo metu nėra naudojama. Miestelio meras pradėjo kampaniją už bokšto išsaugojimą, tačiau greičiausiai tai „tik griebimasis už paskutinio šiaudo“, praneša spiegel.de.
730-ties metų senumo objektas lenkia Pizos bokštą 54 centimetrais. Mat jis pasviręs net 4,45 m. Protestantiškosios bažnyčios valdžia nori nugriauti pastatą, kadangi jis jau nebenaudojamas, o išlaikymas per pastaruosius 20 metų jiems atsiėjo per 700 tūkst. eurų. Jie pabrėžia, kad bažnyčia nenaudojama pagal paskirtį jau daugiau nei 70 metų. Visiškai uždaryta ji buvo 2007 m. Valdžia nerimauja, kadangi bokštas kasmet pasvyra dar 6 centimetrais.
Meras Matthias Strejc bažnyčią nori išsaugoti. „Bokštas nereikalauja staigaus nuvertimo dėl saugumo. Mums nereikia pinigų jo tiesinimui, užtektų investuoti į bokšto sutvirtinimą, juk tai mūsų pasididžiavimas“, – aiškino meras žurnalistams. Meras jau surinko daugiau nei 16 tūkst eurų iš privačių rėmėjų, tačiau norint išsaugoti bokštą iki gegužės pabaigos reikėtų surinkti milijoną eurų. M. Strejc laiko bokštą gyvybiškai svarbia istorijos dalimi, kurią atitinkamai restauravus, būtų galima paversti miestą „turistų magnetu“.
„Jei mes surinktumėme pakankamai pinigų ir perimtumėme nuosavybės teises, galėtumėme iš to gauti labai daug naudos“, – kalbėjo meras. Lyginant su Pizos bokštu, šio populiarumas visai nedidelis, tačiau, pasak mero, situacija pasikeistų surinkus pakankamai lėšų. Meras ir kita miesto valdžia sutiko vieną dieną per savaitę dirbti nemokamai, tam, kad surinkti pinigai būtų aukojami bokšto išsaugojimui.
Miestelyje taip pat rengiami aukų koncertai ir iškilmės. Valdžia tvirtina suprantanti, kad privatūs rėmėjai yra per silpni surinkti tiek pinigų, tačiau yra numatyta jau kreiptis į įvairius fondus ir organizacijas, atsakingus už paveldo išsaugojimą, pagalbos. Protestantiškosios bažnyčios prižiūrėtojas Stefanas Grosse`as žurnalistams sakė, jog Turingijos žemėje yra bent 1500 tokių bokštų, todėl jiems vertėtų orientuotis į dar naudojamus, ne „griūnančius“.
Kadangi bokšto paskirtis visada buvo pramoga turistams, todėl Bažnyčia griežtai atsisako jį toliau išlaikyti, nes savo funkcijos bokštas nebeatlieka, tad dabar jo išlikimas priklauso tik nuo mero, pažymi spiegel.de.
 
Lrt.lt
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта