Pavasarinio ledo pavojai, gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės!“
Visagine 15 03 2022 456 peržiūros

Pavasarinio ledo pavojai, gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės!“

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba įspėja, kad pavasarį labai pavojinga būti ant ežero ledo. Atšilus orams, ledas greitai tirpsta, tampa trapus ir plonas. Didėja tikimybė įlūžti į vandenį toli nuo kranto, dėl ko dažnai atsitinka skaudi nelaimė.

Gerbiamieji suaugę žmonės, prašome, siekiant išvengti pavojingų situacijų, kitų nelaimių, nelipkite ir neleiskite kitiems, ypač mažiems vaikams, būti ant ežero ledo.

Jeigu pamatėte, kad žmogus įlūžo ir pradėjo skęsti:

- Šaukite jam, kad skubate į pagalbą, nedelskite ir kvieskite skubios pagalbos telefono Nr. 112.

- Žinokite, kad reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje.

- Artintis prie eketės reikia labai atsargiai, geriausia šliaužte, plačiai ištiesus rankas. Jei yra galimybė po savimi patieskite slides ar lentą ir šliaužkite ant jos.

- Prišliaužti prie pat eketės krašto negalima, nes, jeigu jūs mėginsite skęstančiajam paduoti ranką ir jį ištraukti, ledas įlūš. Ledas išlaiko žmogų tik už 3 – 4 m nuo eketės krašto.

- Prišliaužus prie skęstančiojo, reikia ištiesti jam slidę, lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus.

- Ištraukus žmogų ant ledo, reikia su juo kuo toliau šliaužti nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą. Čia jį ištrinti, pagirdyti karšta arbata, perrengti sausais rūbais, suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Jeigu įlūžote patys:

- Nepasiduokite panikai ir nepraraskite savitvardos.

- Ropškitės ant ledo į tą pusę iš kur atėjote, o ne plaukite pirmyn.

- Nesikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto.

- Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

- Tik išlipus ant kranto reikia bėgti, kad sušiltumėte ir kuo greičiau pasiekti šiltą vietą.

Taip pat pakitus oro sąlygoms vis daugiau žmonių aktyviai vykdo darbus lauke. Todėl siekiant užkirsti kelią atvirų teritorijų gaisrų kilimui, š. m. kovo-gegužės mėnesiais bus vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės!“. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Visagino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su kitomis institucijomis vykdys reidus Visagino savivaldybės atvirose teritorijose.

Priminame, kad mieste ar miško parko zonoje laužus kurti draudžiama (išskyrus specialiai tam skirtas vietas)! Sodo teritorijoje laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo statinių ir 50 m nuo miško. Degantis laužas turi būti nuolat stebimas, o smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti. Kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo statinių.

Būkite budrūs, su ugnimi reikia elgtis atsargiai ir laikytis gaisrinės saugos taisyklių, o pamačius degančią žolę – nepraeiti pro šalį ir imtis veiksmų. Nedideliame plote liepsnojančią žolę lengvai galima užgesinti, jei nėra vandens, žeme arba smėliu, užplakant šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Jeigu matote, kad ugnies nepavyks užgesinti, nedelsiant kvieskite ugniagesius skubios pagalbos telefono Nr. 112. Laukiant pagalbos ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad ugnis neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Atkreipiame visų dėmesį, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos internetiniame puslapyje http://pagd.lrv.lt/lt/ugniagesiai-pataria arba svetainėje http://www.lt72.lt/suzinok-daugiau/ yra sutalpintos tekstinės ir vaizdo priemonės, kurios padės pačiam pasirengti ekstremalioms situacijoms. Taip pat dėl konsultacijos galite kreiptis į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Visagino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnus telefonų Nr.: (8 386) 69 627; 69 635; 69 629 arba el. paštu visaginas.pgt@vpgt.lt.

Visagino savivaldybės administracijos informacija

 

 

 

 

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта