Pavojingai paaštrėjo Izraelio ir palestiniečių konfliktas
Pasaulyje 15 03 2019 748 peržiūros

Pavojingai paaštrėjo Izraelio ir palestiniečių konfliktas

Vėl pavojingai paaštrėjo konfliktas tarp Izraelio ir radikalių palestiniečių. Po to, kai palestiniečiai pirmą kartą nuo Gazos karo 2014-aisiais vėl paleido raketas į Tel Avivą, Izraelio karinė aviacija naktį į penktadienį bombardavo 100 taikinių palestiniečių teritorijoje prie Viduržemio jūros.

Sveikatos ministerijos Gazoje duomenimis, per atakas Rafoje Gazos Ruožo pietinėje dalyje buvo sužeisti keturi žmonės. 

Radikalūs palestiniečiai penktadienį tęsė savo raketų atakas prieš Izraelį. Ryte, kariuomenės duomenimis, į Izraelio teritoriją buvo paleistos keturios raketos. Pasienio mieste Sderote gaudė pavojaus sirenos. Mokyklos kieme, miesto valdžios duomenimis, buvo rastos gynybinės raketos nuolaužos. Iš viso nuo ketvirtadienio vakaro iš Gazos Ruožo buvo paleista 11 raketų, sakė Izraelio karinis atstovas. Apie pusę jų numušė gynybinės raketos.

Ketvirtadienio vakarą palestiniečiai netikėtai pirmą kartą nuo Gazos karo 2014-aisiais paleido dvi raketas į Tel Avivą. Laimei, išvengta ir materialinių nuostolių, ir sužeistųjų. 

Izraelio kariuomenė dėl atakų apkaltino Gazos Ruožą kontroliuojantį judėjimą „Hamas“. Tačiau ir „Hamas“, ir palestiniečių organizacija „Islamo džihadas“ neigia bet kokią atsakomybę dėl atakų.

Konfliktas paaštrėjo likus mėnesiui iki parlamento rinkimų Izraelyje. Politiniai priešininkai kaltina vyriausybės vadovą Benjaminą Netanyahu, kad jis nepakankamai ryžtingai kovoja su „Hamas“. B. Netanyahu, kuris yra ir Izraelio gynybos ministras, ketvirtadienio vakarą kariuomenės būstinėje Tel Avive surengė skubų posėdį.

Konfliktas tarp Izraelio ir „Hamas“ pavojingai buvo paaštrėjęs jau lapkritį. Į Izraelį buvo paleista beveik 500 raketų ir sviedinių. Tada Izraelyje žuvo vyras. Per įnirtingus Izraelio atsakomuosius smūgius žuvo septyni palestiniečiai. 

Nuo praėjusių metų kovo, be to, per iš dalies smurtinius protestus Gazos pasienyje, Sveikatos ministerijos Gazoje duomenimis, žuvo daugiau kaip 260 palestiniečių ir tūkstančiai buvo sužeisti.

JAV ir ES priskiria „Hamas“ teroristinėms organizacijoms. Izraelis prieš daugiau kaip dešimtmetį paskelbė Gazos Ruožo blokadą, kurią remia Egiptas. Abi šalys tai argumentuoja saugumo interesais. Gazos Ruože 2 mln. žmonių gyvena sudėtingomis sąlygomis. Be kita ko, trūksta geriamo vandens ir elektros.

ELTA

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта