Pelēkie zirņi ar speķi
Projektas „Europos Pulsas“ 18 02 2025 69 peržiūros

Pelēkie zirņi ar speķi

Istorija ir reikšmė

Latvijos klimato sąlygos buvo itin palankios auginti pilkuosius žirnius, kurie ilgai buvo laikomi svarbiu baltymų šaltiniu ūkininkų mityboje. Patiekalas tapo populiarus dėl paprastumo, sotumo ir maistingumo. Tradiciškai šis patiekalas buvo valgomas žiemos metu, ypač per Kalėdas, kai ant latvių šventinio stalo būtinai turėjo būti ankštiniai augalai – jie simbolizavo gausą ir gerovę.

Kodėl pilkieji žirniai?

Pilkieji žirniai (lot. Pisum sativum), dar vadinami lauko žirniais, yra senovinė veislė, pasižyminti dideliu atsparumu ir unikalia spalva – jie nėra nei žali, nei geltoni, o pilkšvi su rudais atspalviais. Jų skonis šiek tiek primena avinžirnius, tačiau yra švelnesnis ir „žemiškesnis“.

Ingredientai:

300 g džiovintų pilkųjų žirnių,

Все виды строительных работ, ремонт квартир и домов. Фасадные и внутренние отделочные работы.
+370-614-44740

Подробнее

150 g rūkyto šoninės arba spirgučių,

1 svogūnas,

druskos pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Žirnius užmerkite per naktį šaltame vandenyje.
  2. Kitą dieną išmirkytus žirnius virkite pasūdytame vandenyje, kol jie taps minkšti (apie 1–1,5 val.).
  3. Šoninę supjaustykite smulkiais kubeliais ir apkepkite keptuvėje, kol atsiras spirgučiai.
  4. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite kartu su šonine, kol taps auksinės spalvos.
  5. Nukoštus žirnius sumaišykite su spirgučiais ir svogūnais. Patiekite karštus su kefyru, rūgpieniu ar raugintais agurkais.

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта