Per šaudynes Naujosios Zelandijos mečetėse žuvo 49, dar mažiausiai 20 buvo sužeisti
Įvykiai ir kriminalas 15 03 2019 828 peržiūros

Per šaudynes Naujosios Zelandijos mečetėse žuvo 49, dar mažiausiai 20 buvo sužeisti

Per šaudynes, surengtas dviejose mečetėse Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste, žuvo 49 žmonės, dar mažiausiai 20 žmonių buvo sužeisti, skelbia Didžiosios Britanijos transliuotojas BBC.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas vieną įtariamą išpuolio vykdytoją, turintį Australijos pilietybę, apibūdino kaip „ekstremistą, dešiniojo sparno teroristą“. Įtariamam šauliui gali būti 28 metai.

Pasak Naujosios Zelandijos policijos, vyras buvo apkaltintas nužudymu ir šeštadienio rytą pasirodys teisme. Policijos komisaras Mike'as Bushas sakė, kad suimti dar du vyrai ir moteris, konfiskuoti jų šaunamieji ginklai. 

M. Busho teigimu, policija nustatė, kad vienas iš sulaikytų asmenų nėra susijęs su kruvinu incidentu, ir pareigūnai bando išsiaiškinti, ar kiti du yra susiję. Jis patvirtino, kad įtariamasis, kuriam buvo pareikšti kaltinimai, anksčiau nebuvo žinomas nei Naujosios Zelandijos, nei Australijos saugumo tarnyboms.

Šie išpuoliai yra daugiausiai gyvybių pareikalavusios šaudynės Naujosios Zelandijos istorijoje.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pavadino šią dieną „viena tamsiausių Naujosios Zelandijos istorijoje“. „Akivaizdu, kad dabar galima apibūdinti tai tiktai kaip teroristinį išpuolį“, - sakė ji.

Įvykių seka vis dar nėra tiksliai žinoma, daugiausiai remiamasi liudininkų pasakojimais. Vienas išpuolį išgyvenęs asmuo žiniasklaidai pasakojo, kad buvo Al Noor mečetėje ir pamatė, kaip ginkluotas asmuo šauna tiesiai kitam vyrui į krūtinę. Užpuolikas, kaip pranešama, pirmiausia šaudė vyrų pamaldų salėje, o paskui perėjo į moterų. 

„Ką aš dariau, tai laukiau ir meldžiausi: prašau, Dieve, kad šiam vyrui baigtųsi kulkos“, - sakė liudininkas. 

Palestinietis vyras, kuris atsisakė būti įvardintas, naujienų agentūrai AFP taip pat pasakojo girdėjęs šūvius ir matęs vyrą, pašautą į galvą.

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта