Planiniai skiepai tęsiami ir karantino metu
Mokslas ir sveikata 10 04 2020 896 peržiūros

Planiniai skiepai tęsiami ir karantino metu

Nors įvedus karantiną Lietuvoje planiniai skiepai nėra atidedami, dalis tėvų svarsto, kaip elgtis. Vaikų gydytojai primena, kad visi planiniai skiepai yra tęsiami, o konsultuotis galima nuotoliniu būdu. Epidemiologai atkreipia dėmesį, kad atidėtas skiepijimas gali tapti skaudžių pasekmių priežastimi ar netgi ateityje sukelti užkrečiamųjų ligų protrūkį.

Pasaulio sveikatos organizacija kovo mėnesį pateiktose rekomendacijose atkreipia dėmesį, kad planuojant apsaugos nuo COVID-19 infekcijos priemones būtina atsižvelgti į pavojus, kurie gali kilti, jei planinis gyventojų skiepijimas būtų nutrauktas. Netgi trumpai trunkantys skiepijimo trikdžiai gali padidinti pažeidžiamų asmenų skaičių bei paskatinti ligų protrūkius, kurie galėtų būti kontroliuojami skiepais, sakoma GSK sveikatos priežiūros bendrovės pranešime spaudai.

Skiepyti reikia taip, kaip nurodyta skiepų kalendoriuje. Tai pagrindinis skiepų priežiūros dokumentas, tad juo ir reikia vadovautis, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė. Tėvai nutraukti ar nukelti skiepų savavališkai negali, pabrėžia ji.

Pavyzdžiui, skiepus nuo rotavirusinės infekcijos nutraukti ar nukelti negalima, nes to neleidžia vakcinos aprašas. Skiepai nuo meningokokinės B tipo infekcijos aktualiausi kūdikiams ir kelerių metų vaikams. Tiek sergančiųjų meningokokine B tipo infekcija, tiek mirties atvejų skaičius yra didžiausias tarp kūdikių ir vaikų iki 5 m. amžiaus, tad būtina paskiepyti numatytu laiku. Kuo vaikas mažesnis, tuo didesnė rizika susirgti sako epidemiologė.

Tėvai, globėjai nuotoliniu būdu turi susiekti su savo vaiko šeimos gydytoju ir konsultuotis bei tartis dėl vizito skiepui.

Dėl kiekvieno skiepo atidėjimo irgi turi spręsti gydytojas, atsižvelgdamas į konkretaus vaiko amžių, kitus atliktus skiepus, sveikatos būklę, vakcinos apraše nurodytas skiepijimo amžiaus ir intervalų indikacijas, pabrėžia D. Razmuvienė.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Nepaskiepytam vaikui kiekviena liga yra pavojinga, perspėja ji. Galimi įvairūs susirgimai, ligos komplikacijos ir baisiausi padariniai, netgi mirtis.

Laiku nepaskiepijus nuo rotavirusinės infekcijos, vėliau gali nebūti galimybės sugrįžti į būtinus skiepijimo terminus. Kokliušas, stabligė, haemophilus influenzae B tipo, poliomielitas, difterija, pneumokokinė ir meningokokinė infekcija – jų skiepijimas itin aktualus kūdikiams ir vaikams iki 1 m. amžiaus, sakė D. Razmuvienė. Pasak jos, neatlikus skiepijimų numatytu laiku, vėliau galime sulaukti minėtų ligų atvejų ar protrūkių, kurie gali skaudžiai paliesti kiekvieną šeimą.

Kiekvienam tėvui ar vaiko globėjui, planuojant vizitą į gydymo įstaigą, po pokalbio su vaiko šeimos gydytoju, paskiriamas vizito laikas dėl paskiepijimo, planuojant mažesnius pacientų srautus gydymo įstaigoje. Todėl rekomenduojama, kad su vaiku važiuotų vienas iš tėvų. Šiuo metu jis turi būti su medicinine kauke, vienkartinėmis pirštinėmis. Gydymo įstaigos viduje reikia laikytis 2 m atstumo nuo kitų žmonių.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта