Po kelis mėnesius trukusio tyrimo išaiškintas naudotų automobilių „šešėlinės“ rinkos mechanizmas
Įvykiai ir kriminalas 19 09 2012 739 peržiūros

Po kelis mėnesius trukusio tyrimo išaiškintas naudotų automobilių „šešėlinės“ rinkos mechanizmas

Kelias dienas trukusios policijos operacijos metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, talkinant Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos inspektoriams, atliko kratas bendrovėse, kurių vardu registruota daugiau kaip 2 tūkst. transporto priemonių, o jų bendra vertė viršija 5 mln. litų.:::Operacijos metu sulaikyti „šešėlinį" verslą organizavę Lietuvos piliečiai D. M. (gimęs 1981 m.) ir D. R. (gimusi 1956 m.), kurie į nusikalstamą veiklą įtraukė apie 200 postsovietinių ir vidurinės Azijos piliečių.

Tyrimo metu nustatyta, kad Lietuvoje bei kitose Europos Sąjungos šalyse nuperkami automobiliai buvo registruojami realiai nevykdančių ūkinės-komercinės veiklos bendrovių vardu ir su Lietuvos Respublikos valstybiniais registracijos numeriais išgabenami į Ukrainą, Moldovą, Kirgiziją bei kitas trečiąsias šalis, išvengiant privalomų muito ir pridėtinės vertės mokesčių minėtose šalyse.

Prisidengiant fiktyviais sandoriais bei bendrovėmis, sulaikytieji nuslėpė realius mašinų pardavėjus, pirkėjus bei jų vertes ir sudarė nišą šešėlinei naudotų mašinų rinkai atsirasti.

Lietuvoje registruotose įmonėse, transporto priemonės buvo įtraukiamos į buhalterinę apskaitą ir pagal dokumentus buvo įmonės turtas, tačiau piniginių lėšų transporto priemonių įsigijimui nedeklaravo ir privalomųjų mokesčių valstybei nemokėjo.

Kratų metu pareigūnai aptiko stambias neapskaitytų grynųjų pinigų sumas, devynis parengtus išvežimui į trečiąsias šalis automobilius, kurių rinkos vertė viršija 100 tūkst. litų, įvairių bendrovių spaudus, blankų ruošinius bei vadinamąją „juodąją" apskaitą.

Pareigūnų skaičiavimais, nusikalstamos organizatorių pajamos už tarpininkavimą viršija 250 tūkst. litų. Apgaule išvengtų privalomųjų mokesčių vertė nustatinėjama, tačiau jau dabar aišku, kad žala Lietuvai bei kitoms šalims viršija keletą milijonų litų.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Taip pat vertinant žalingą minėto nusikalstamo verslo poveikį pareigūnai nustatė, kad Lietuvoje įregistruotų automobilių realieji naudotojai užsienyje dalyvavo autoįvykiuose, dėl kurių buvo pripažinti kaltais. Nesant draudimo polisui bei dėl fiktyviai bendrovių vardu įregistruotų mašinų savininkų veiksmų, Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuras ir draudimo bendrovės nepagrįstai gavo reikalavimus atlyginti tūkstantinius nuostolius.

Dėl minėtų faktų atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso, 202 str. „Neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla", 221 str. „Deklaracijos, ataskaitos ar kito dokumento nepateikimas", 222 str. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas" ir 300 str. „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu".

Įtariamiesiems asmenims gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų taip pat galimi civiliai ieškiniai dėl padarytos žalos atlyginimo. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

policija.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта